Начало / Свят / Момчешки роман спечели Немската награда за книга

Момчешки роман спечели Немската награда за книга

Първото впечатление за наградения текст лъже

2pouYlCrSH6Fz0kIDWFG_schachingerpng

Тонио Шахингер е новият носител на престижното литературно отличие със своята Echtzeitalter. Историята за възмъжаващия Тил, който бяга от житейските проблеми в привлекателния дигитален свят, е всъщност основана върху действителна компютърна игра – Age of Empires II.

Романът представя новите технологии като място, на което избуяват фантазиите и жаждата за свобода – традиционно запазено в прежни времена за литературата. Точно тази смяна на ценностите е и в сърцевината на книгата.

Шахингер е роден в Индия или Бхарат, ако трябва да сме коректни. Учи обаче във Виена – там и живее до ден днешен. Така че австрийската столица прозира във всичко, което е написал. Дебютът му е съвсем скорошен – отпреди четири години. Nicht wie ihr е история, посветена на футбола.

dbp_White-Label-Preistraeger_20234

Носителят на Немската награда за книга тази година беше избран измежду 196 творби – отличието се връчва от 2005-а насам от Борсовия съюз на немските книгоиздатели. Отличието посочва кой е най-добрият немскоезичен роман през годината. Самата церемония е в навечерието на Франкфуртския панаир на книгата. Финансовата премия е 25 хил. евро.

Информация и снимки: deutscher-buchpreis.dekunstsalon.de и t.rausgegangen.de

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …