Начало / Свят / Биографията на Филип Рот излиза догодина

Биографията на Филип Рот излиза догодина

Неин автор е Блейк Бейли

roth3

Проектът е от 2012-а, когато Филип Рот е още жив. „Правя всичко, за да е щастлив Бейли – шегува се той тогава, – Лудостта е пълна!” Осем години по-късно работата по една от най-очакваните биографии в последно време е към края си. Ще я издаде W. W. Norton&Company, като вече има и точна дата – 6 април 2021 г.

Идеята за такава книга възниква, когато авторът на „Синдромът Портной” обявява през 2010-а, че слага край на писането. Работата по биографията продължава и след смъртта на Филип Рот преди две години.

Издателите на книгата споделят, че по страниците ѝ е животът на писателя – от детството му в еврейско семейство до върха на литературния свят. Описани са крахът на първия му брак, но и опитите на Филип Рот да помага на дисидентите отвъд Желязната завеса. Място са намерили и препирните му с други писатели като например Джон Ъпдайк.

Филип Рот има специално отношение към своя животописец. Не скрива възхищението си от книгите на Бейли, посветени на Ричард Йейтс, Джон Чийвър и други писатели. „Никога не ни е било скучно заедно”, отбелязва самият Блейк Бейли.

Рот започва да мисли за биография още през 90-те години на миналия век. Обръща се към Рос Милър, брат на драматурга Артър Милър. Сключен е дори договор с издателство, но после се оказва, че имат различна представа как трябва да звучи книгата. След години се появява вариантът с Бейли.

Защо биографията ми трябва да е написана от християнин, живеещ в Оклахома?”, попитал Рот на първата им среща. „Защото макар и да не съм бисексуален алкохолик с пуритански корени, се справих с книга за Джон Чийвър”, отвърнал Бейли, визирайки характера именно на Чийвър.

Бейли разговаря за книгата както със самия Рот, така и с приятелите му, с неговите колеги и дори любовници. Филип Рот му поверява архива си

philip2

Биографиите обикновено са два типа – описваната личност или има право на намеса в създаваната книга, или няма средства, с които да ѝ повлияе. В случая биографията на Филип Рот ще е нещо средно между тези две положения. Бейли разговаря за книгата както със самия Рот, така и с приятелите му, с неговите колеги и дори любовници. Филип Рот му поверява архива си, за да черпи информация и оттам. Сред материалите в него е и отговор от 295 страници на неласкавия портрет на писателя, издаден от бившата му жена Клеър Блум. Според завещанието на Рот, той трябва да бъде публикуван през 2050-а.

Уговорката с Бейли пък е именно биографът да има последна дума. Рот обаче разполага с правото да се запознае с ръкописа, да отправи забележки и да следи за точността на написаното.

А Бейли се надява, че читателите ще видят един още по-пъстър и интригуващ Филип Рот в книгата му. И си спомня една от заръките на починалия вече автор: „Напиши го така, че на хората да им е интересно!

Лира.бг по материали от АП

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vargas-llosa

Марио Варгас Льоса и Кристина Пери Роси са писателите на 2021-а

Имената им са най-споменавани в испаноезичния свят Годината беше трудна за Марио Варгас Льоса – 85-годишният …