Начало / Автори / Пет противоречиви факта за Филип Рот

Пет противоречиви факта за Филип Рот

Създава свой стил и вечно търси идентичността си

american-literary-giant-philip-roth-dead-at-85-1527111764-4251

Американският писател е роден преди 90 години – в Ню Джърси. Става известен още в края на 50-те на миналия век с първия си сборник разкази, за който печели и Националната литературна награда на САЩ. Пише еднакво силно през следващите няколко десетилетия. Така се появяват романи като „Синдромът Портной“, „Животът ми като мъж”, „Писателят призрак”.

Филип Рот постоянно търси в книгите си отговори на едни и същи натрапчиви въпроси – какво е да си американец, евреин, писател, мъж… Интересното е, че много негови съвременнички смятат, че страда от мизогиния, с други думи, че изпитва презрение към жените. А пък евреите мислят, че е антисемит. Втората му съпруга Клеър го обявява за тиранин. Пуританите също имат какво да кажат – според тях писателят разпространява порнография. Е, има и такива, които смятат, че Филип Рот е сред най-големите писатели от втората половина на миналия век и началото на този. Благодарение на многото си разкази и романи…

Филип Рот винаги е гледан и четен под лупа – ето няколко факта, които обогатяват представата ни за него

FS57QKKWUAEXksF

ПЕТ ФАКТА за ФИЛИП РОТ

  1. Литературната критика в Щатите обявява Филип Рот за един от четиримата най-забележителни американски автори, наред с Дон ДеЛило, Кормак Маккарти и Томас Пинчън.
  2. Писателят печели през 2011-а наградата „Букър за цялостното си творчество и това предизвиква грандиозен скандал, като Кармен Калил от журито напуска в знак на протест. „Рот пише едно и също във всяка книга – заявява тя, – все едно седи отгоре ви и не можете да дишате.”
  3. Американски пасторал“ е може би най-зрялата и успешна книга на автора – за нея той получава през 1997 г. и наградата „Пулицър”. Юън Макрегър прави дебюта си като режисьор, заснемайки по нея през 2016-а своя филм „Американска идилия“.
  4. Действието в романите на Филип Рот твърде често се развива в Нюарк, родното му място. Това важи и за наситената със сцени на мастурбация книга „Синдромът Портной“, която всъщност привлича по скандален начин вниманието към Рот през 1969 г.
  5. Филип Рот подкрепя всячески колегите сиМилан Кундера например става известен на Запад след интервю, което американецът прави с него специално за „Ню Йорк Таймс”; поддържа тесен контакт и със Салман Рушди във времето, когато смъртта го дебне отвсякъде.

philip_roth

На 79 писателят заявява, че не издържа на фрустрацията, която съпровожда писането, пък и вече няма нови идеи, така че слага край на всичко. В свой стил предсказва, че след четвърт век романите ще предизвикват интерес само в рамките на някакъв читателски култ. Заявява още: „Когато светът престане да вярва в Бога, ще стане едно чудесно място.” Сърдечна недостатъчност го застига на 85 и той си отива, завещавайки ни книгите си, превърнали се в същински Синдром Рот.

Фактите събра Красимир Проданов
Снимки: tabletmag.com, nation.com.pk, indiatoday.in и twitter.com/john_self

Прочетете още

243705_b

Любовта ни крепи – напомня го и тази книга

Роман от автор, който пише топло и човечно „Всички пътища водят към теб“ е история …