Начало / Без категория / Милан Кундера дари библиотеката си

Милан Кундера дари библиотеката си

Колекцията ще е притежание на родния му град

Milan-Kundera

Моравската регионална библиотека съобщи, че известният писател и съпругата му Вера са изразили желание да дарят личните си книги наесен. За целта ще бъде организиран специален транспорт от Париж, където живее семейството. Част от дарението е и обширният архив на Кундера.

Библиотеката съдържа всъщност творби на писателя, издадени на повече от 40 езика. Уговорката е да бъде обогатявана с предстоящите да излязат книги. В архива пък има много изрезки от вестници, фотографии, а също така и рисунки на самия Кундера. Материалът ще бъде обработен и дигитализиран, за да е на разположение на читателите на Моравската регионална библиотека.

Министърът на културата на Чешката република Лубомир Заоралек коментира решението с думите: „Милан Кундера многократно е коментирал, че авторът и никой друг е абсолютен господар на своите творби. Така че решението му да дари наброяващата хиляди екземпляри своя библиотека на една чешка институция е огромно събитие. Виждам в това голяма символика. Нали ние ще сме тези, които ще са най-близко до творчеството му, а в същото време този факт показва, че и за Милан Кундера страната ни е била и е най-близкото.

Самият Кундера отбелязва: „Мисля, че мястото на книгите е в библиотека, така че е логично да ги дам на Моравската регионална библиотека.Самата библиотека има дългогодишно сътрудничество с Кундерови, като миналата година например организира изложбата „Милан Кундера неизгубен в превода”. „Дарението на Кундера – отбелязва директорът на библиотеката Томаш Кубичек, – е послание към чешките читатели, но също и коментар за отношението му към Бърно, тоест към родното му място.

Дарението ще бъде описано и каталогизирано, а от следващата година ще заеме място в самостоятелна читалня, която ще носи името „Библиотеката на Милан Кундера”. Планира се в нея да се организират четения, дебати, а също и научни дискусии.

Лира.бг по материали от Моравската регионална библиотека

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Домашната библиотека издава вкуса ни

Подредбата подсказва какви книги четем Точно предпочитаните от нас стилове оказват влияние дали лавиците са …