Начало / Без категория / Милан Кундера дари библиотеката си

Милан Кундера дари библиотеката си

Колекцията ще е притежание на родния му град

Milan-Kundera

Моравската регионална библиотека съобщи, че известният писател и съпругата му Вера са изразили желание да дарят личните си книги наесен. За целта ще бъде организиран специален транспорт от Париж, където живее семейството. Част от дарението е и обширният архив на Кундера.

Библиотеката съдържа всъщност творби на писателя, издадени на повече от 40 езика. Уговорката е да бъде обогатявана с предстоящите да излязат книги. В архива пък има много изрезки от вестници, фотографии, а също така и рисунки на самия Кундера. Материалът ще бъде обработен и дигитализиран, за да е на разположение на читателите на Моравската регионална библиотека.

Министърът на културата на Чешката република Лубомир Заоралек коментира решението с думите: „Милан Кундера многократно е коментирал, че авторът и никой друг е абсолютен господар на своите творби. Така че решението му да дари наброяващата хиляди екземпляри своя библиотека на една чешка институция е огромно събитие. Виждам в това голяма символика. Нали ние ще сме тези, които ще са най-близко до творчеството му, а в същото време този факт показва, че и за Милан Кундера страната ни е била и е най-близкото.

Самият Кундера отбелязва: „Мисля, че мястото на книгите е в библиотека, така че е логично да ги дам на Моравската регионална библиотека.Самата библиотека има дългогодишно сътрудничество с Кундерови, като миналата година например организира изложбата „Милан Кундера неизгубен в превода”. „Дарението на Кундера – отбелязва директорът на библиотеката Томаш Кубичек, – е послание към чешките читатели, но също и коментар за отношението му към Бърно, тоест към родното му място.

Дарението ще бъде описано и каталогизирано, а от следващата година ще заеме място в самостоятелна читалня, която ще носи името „Библиотеката на Милан Кундера”. Планира се в нея да се организират четения, дебати, а също и научни дискусии.

Лира.бг по материали от Моравската регионална библиотека

Прочетете още

jessica-ruscello-OQSCtabGkSY-unsplash

Книги, които вдъхновяват, се търсят за онкологията във Велико Търново

Мисия Добро сърце е подхваната от няколко дами Лидия и София се обединяват покрай една …