Начало / Без категория / Книги за по-добър сън

Книги за по-добър сън

Много здравословни проблеми започват с безсънието

aJLpkr

Добро четиво може да ни помогне да заспим – особено ако по цял ден пред нас е изкуствената светлина на електронните устройства. Има обаче и други книги, които предлагат специализирана помощ – или поне много хубави и леки методи, че заспиването да е безпроблемно.

А е важно, защото именно по време на сън мозъкът се прочиства и обновява. Става въпрос за химико-физични процеси, които организмът задейства тогава.

Казва се, че най-хубавият режим е създаденият от природата – в леглото по тъмно и активни през деня. Много фактори обаче са разместили естествените неща. Учените твърдят, че сънят няма как да се навакса – например с повечко поспиване през уикенда. Важен е режимът! Ето няколко книги, които говорят именно за това…

sen

Уникален експеримент прави автор на име Пол Маккена, като изследва причините за безсънието повече от 20 години. Така се появява книгата му „Край на безсънието и недоспиването”, която е достъпна сега само в електронен вариант. Любопитното е, че Маккена стъпва на познанията си в областта на хипнозата и създава много лесни упражнения, способни да отпуснат съзнанието, че да потънем в така желания сън. Затова и към книгата върви специална хипнотична сесия, която да ни помогне да преодолеем точката на незаспиване. Пол Маккена се специализира във възможностите на човешкия ум, а семинарите му са добре посрещнати в над 40 страни по света.

Препоръчаме ви обаче и българска подобна разработка – пак посветена на безсънието. Юлия Кирилова пише своята „Сбогом на безсънието”, за да обърне внимание, че на практика всеки детайл покрай нас може да е решаващ. Книгата ни помага да постигнем онзи комфорт на ума и средата, в който да заспиваме по-добре и буквално безболезнено. Авторката се спуска и в дълбините на мозъка, че да ни покаже как функционира той и защо е толкова важен сънят. Има и любопитни разсъждения каква е функцията на сънищата, докато спим.

И още нещо – изключително практично за родители, чиито деца са още на бебешка възраст. „Естествено решение за бебешкия сън” предлага метод, който да създаде пълноценен ритъм на живот на малкия човек още сега… Д-р Поли Мур, авторът на книгата, е невробиолог и изследовател на съня. Много от решенията, които предлага по страниците на „Естествено решение за бебешкия сън”, са всъщност изпитани върху собствените ѝ две деца. Основават се на базисните цикли на активност и сън при всяко едно бебе. А е важно да обърнем внимание, казва специалистът, защото истинският възстановителен сън е една от основните предпоставки за пълноценното развитие на всяко дете.

Разбира се, съвети за добър сън има много – въпросът е да създадем свой собствен подход как да се справим с проблема на безсънието. Иначе книгите за пълноценен живот подсказват много методи, които в крайна сметка повлияват и съня. Основното в тях винаги е едно – да живеем осъзнато към потребностите си и да отделяме време за почивка и възстановяване. Тогава сме в баланс, а с него идва и сънят.

Книгите подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

369735373_677910344383759_48496001817277129_n

Три комикса за хубаво начало на учебната година

Забавни са и пълни с весели моменти 15 септември дойде, а по традиция малките ученици …