На фокус
Начало / Интервюта / Изабел: Вярвам, че всичко си има причина и правилните неща се случват, когато трябва!

Изабел: Вярвам, че всичко си има причина и правилните неща се случват, когато трябва!

Нова книга от сензацията във виртуалния свят

IMG_1284

Изабел Овчарова е име, което едва ли се нуждае от представяне. На 18 тя печели Детската Вазова награда за литература за 2019 г. със своята книга „Щастливей“, а в социалните мрежи има над 240 хил. последователи. Харизматична, позитивна и с чувство за отговорност, Изи е пример за деца и тийнейджъри, за хора на всякаква възраст, които искат да извлекат мъдрост и опит от преживяванията си, да се замислят над случки в ежедневието, да приемат чуждата гледна точка и да постигнат баланс между себе си и другите. Това са част и от темите на нейния роман – „Причината“. Ето какво още разказа самата авторка в това интервю, специално за „Лира.бг“.

– Изабел, ще видим ли теб в някои от героите и историите на „Причината? 

– Оставила съм частица от себе си във всеки герой и ситуация. Историите са вдъхновени от мои чувства, мисли и наблюдения. Вдъхновени са от живота ми, но не са преразказани. Единствената истинска ситуация, която директно преразказвам, е действието в съня на Леон с двете момичета. Тя е реална и наистина преживяна от мен. Ситуацията описва деня, в който ми хрумна идеята за тази книга и чрез нея реших да преплета две различни реалности.

– Имаше ли много редакции книгата, преди да излезе?

– Редакциите бяха минимални, некасаещи сюжета на самата книга, а редакторите споделиха, че са впечатлени от написаното, което ме направи безкрайно щастлива.

– Защо персонажите ти носят огледални едно на друго имена?

– Леон и Леа са две пълни противоположности, които се допълват. Това става ясно в книгата, а имената го подчертават.

– Кой беше любимият ти предмет в училище, че имаш такава страст към писането и говоренето пред камера?

– Любимият ми предмет беше литература (до 7-и клас). Имаше учители, които намираха есетата ми за много добри и поощряваха писането ми, за което винаги ще бъда благодарна. Учителите, за които говоря, се казват Русан Полихронов (преподаваше ми по английски език в 8-12 клас в ПЕГ „Н. Й. Вапцаров”, Шумен.  ) и Златка Маджарова (по български и литература в 5-7 клас в СУ “Сава Доброплодни”, Шумен).

Любимият ми предмет беше литература. Имаше учители, които намираха есетата ми за много добри и поощряваха писането ми

IMG_1287

– Има ли писател от световната или българската литература, който те вдъхновява?

– Любимият ми писател е Дейл Карнеги. Чета книгите му от малка и винаги са ме вдъхновявали изключително много. Любима ми е „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“. Препоръчвам я.

-Ако сега се материализира пред теб някой, на когото си фен, какво ще направиш?

– Мечтая книгата ми да бъде преведена на английски език и достигне до най-големите ми идоли. Ариана Гранде и Ема Чембърлейн са изключителни личности, които ме вдъхновяват с всичко, което създават. Ако се случи така, че някой ден имам възможността да общувам с тях дори за миг, бих била изключително щастлива и благодарна.

– А ако възрастен човек започне да недоволства срещу клиповете на влогъри въобще, как реагираш?

– Всеки има право на мнение и да подкрепя това, в което вярва и обича. Харесва ми това, което правя, и важното за мен е то да има смисъл и да помага на някого. Осъзнавам, че няма как всеки да го възприеме, защото всички сме различни. За мен има смисъл да продължавам да снимам, пиша и да създавам всичко, което чувствам. И докато има поне един човек, за когото то е полезно – ще продължавам да го правя и ще бъда най-щастливата точно заради това.

– Изкушава ли те актьорската професия, или пък журналистиката?

– От малка мечтая да имам възможността да участвам във филм или сериал. Миналата година спечелих първата си истинска роля за сериал, която наистина ми хареса, но снимките съвпаднаха с бала и матурите, което отмени участието ми в проекта. Вярвам, че за всичко има причина и правилните неща се случват, когато трябва.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Мишел Уелбек предизвика отново гнева на френски мюсюлмани

Заплахата за съдебно дело остава Думите на писателя, че французите ще атакуват с оръжие мюсюлманите, …