Начало / България / Вълшебната размяна

Вълшебната размяна

223601_bИсторическият роман на Марк Твен, всъщност неговият първи опит за историческа фикция – „Принцът и просякът”, остава все така привлекателен за читателите от 21 век, колкото е бил и при излизането си през 1882 г.

Марк Твен е създал истинска приказка – две момчета, изглеждащи абсолютно еднакво, малкият Том Канти от квартала на бедняците в Лондон и принц Едуард Тюдор – роден да бъде крал, наследник на страшния Хенри VII, разменят местата си и от това произтичат страхотни приключения и за двете момчета.

На кое дете не му се е искало да бъде кралска особа, да живее в замък, да се разпорежда с прислуга и да изпълняват всяко негово желание само с махване на ръка?

Но явно и принцовете имат неудовлетворени желания – свободата и пространството на полята, удоволствието от битката с кал с връстници – това не е позволено на един бъдещ крал.

Марк Твен описва с майсторското си перо какво се случва, когато мечтаеш за невъзможното и колко е важно да внимаваш точно какво си пожелаваш. Важен урок за всяко дете.

Преводач e Светлана Комогорова – Комата.

Прочетете още

unnamed

Халеевата комета ни го донесе, тя си го и прибра преди 110 години

Самият Марк Твен година преди смъртта си, през 1909 г., казва: „Дойдох с Халеевата комета …