Начало / Автори / „Спасителят в ръжта” навърши 70 години

„Спасителят в ръжта” навърши 70 години

Класиката на Селинджър е от най-обичаните книги

Jerome-David-Salinger-10

Романът се появява за първи път в средата на юли 1951 г. При това авторът му работи над него цели девет години. Резултатът обаче е зашеметяваща книга, която се подписва под световната култура от втората половина на миналия век.

Точно „Спасителят в ръжта” превръща и самия Селинджър във феномен, като спокойно може да се каже, че до ден-днешен е сред най-обичаните автори изобщо – наред например с Екзюпери или Харпър Ли.

За успехите на книгата говори и фактът, че е сред стоте най-хубави англоезични романа, а наред с това, една от дванайсетте най-продавани изобщо.

Голяма част от „Спасителят в ръжта” е написана направо на фронта по време на Втората световна война. Името идва някак естествено заради сцена, в която главният герой Холдън дочува момче да рецитира стих на Робърт Бърнс„В цъфналата ръж”. Така и той си представя, че стои на ръба на голяма ръжена нива и спасява играещите си там деца от пропадане в пропаст.

Смята се, че романът се ражда от сюжети, които Селинджър развива в свои разкази – например в Slight Rebellion off Madison, където се появява и самият Холдън, после главен герой в „Спасителят в ръжта”.

Има предположения, че Холдън Колфийлд е всъщност отражение на самия писател. И двамата например предпочитат живот, далеч от всички. Селинджър го потвърждава, като заминава няколко години след излизането на „Спасителят в ръжта” – оттегля се в малко градче, където живее в уединение на практика до края на земните си дни.

„Спасителят в ръжта” се отличава от много други обичани произведения и заради това, че моментално се превръща във феномен. За кратък период след излизането ѝ са продадени 60 млн. екземпляра. Дори днес в световен мащаб всяка година книгата си купуват около четвърт милион читатели.

Особено популярна става сред студентите в САЩ през 50-те и 60-те. Много критици ѝ лепват етикета „Библия на младите хора. Сред най-интересните проявления на популярността на романа е т. нар. Catcher Cult – от всички, които искат също да бъдат „спасители в ръжта”.

Славата обаче носи и проблеми. През 1961 г. „Спасителят в ръжта” е забранена за повече от 20 години в американските библиотеки и училища. Основната причина е в непозволената лексика, използвана от автора, също и сексуалните сцени в книгата, присъствието на богохулство, ефектът от подриване на семейни ценности, подстрекателство към бунт. Отбелязват се също безразборните полови връзки, пушенето и др. В резултат обаче хората са амбицирани да я прочетат и може да се каже, че забраната постига обратен ефект. Сега „Спасителят в ръжта” присъства в учебните програми.

Още навремето Селинджър споделя: „Наясно съм, че много мои приятели ще се развълнуват или шокират от някои глави в книгата.”

catcher

Известен е още един ефект от „Спасителят в ръжта”, вече трагичен. Много читатели, впечатлени от прочетеното, стават участници в престъпление. Най-известният случай е с Марк Дейвид Чапман, убиецът на Джон Ленънпри ареста му е намерена именно „Спасителят в ръжта”, като по време на съдебния процес той дори чете на съдиите части от книгата. Същото се повтаря при убийството на актрисата Ребека Шефър и при опита за убийство на американския президент Роналд Рейгън.

Селинджър пък се чувства претоварен психически от успеха на книгата и не иска да е под светлината на прожекторите. Отказва и филмиране на романа, въпреки желанието на светила като Стивън Спилбърг или Леонардо Ди Каприо.

Писателят забранява и създаване на продължение на „Спасителят в ръжта” – по почина, по който се прави при други книги. За правата на славния роман след смъртта на писателя се грижи неговият син. Поне докато не изтекат авторските права за книгата – през 2046 г.

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …