Начало / България / „Цветето на Хеликон” ще разцъфне в по-добри дни

„Цветето на Хеликон” ще разцъфне в по-добри дни

Връчването на наградата е отложено заради COVID-19

cvetehe

По традиция научавахме името на спечелилия точно на 23 априлСветовният ден на книгата и авторското право. С оглед на неприятната ситуация обаче този път ще е по-различно… Причина за отлагането са много фактори, свързани с извънредното положение, което тече в страната ни в момента. Сред тях и този, че в знак на съпричастност и отговорност книжарниците също останаха дълго време затворени.

Призът се връчва на най-продаваната книга сред номинираните в предходната година за наградата „Хеликон”, така че затварянето на книжарниците наруши нормалния ход на нещата. Затова, ако отличието бъде връчено днес, резултатите ще са по-скоро нереални. И логично – организаторите решиха положението първо да се нормализира и тогава да се помисли за „Цветето на Хеликон” – в тон с всички правила на феърплея.

Наградата е създадена през 2005-а, като до днес остава единствената у нас, която се основава върху реални продажби на българските автори. Взимат се предвид финансовите резултати в книжарска верига „Хеликон”. Първата книга, която става носител на наградата, е „Аутопсия на една любов” от Виктор Пасков. През годините са я печелели още например „18% сиво” на Захари Карабашлиев (2008-а), „Физика на тъгата” на Георги Господинов (2012-а) или пък „Гръцко кафе” от Катерина Хапсали (2015-а). Миналогодишният носител е „Всичките наши тела” – така Господинов се присъедини към клуба на двукратните носители, в който членуват още Алек Попов и споменатия Захари Карабашлиев.

Новата дата, на която ще се връчи „Цветето на Хеликон”, ще бъде определена след отмяна на извънредното положение в страната. Засега то е обявено до 13 май

Лира.бг по материали от книжарска верига „Хеликон”

Прочетете още

Cveteto (1)

Здравка Евтимова е тазгодишният носител на „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“

Призът е за най-продавана книга между 12-те номинирани книги за „Награда Хеликон“ през 2022 г., …