Начало / България / „Цветето на Хеликон” ще разцъфне в по-добри дни

„Цветето на Хеликон” ще разцъфне в по-добри дни

Връчването на наградата е отложено заради COVID-19

cvetehe

По традиция научавахме името на спечелилия точно на 23 априлСветовният ден на книгата и авторското право. С оглед на неприятната ситуация обаче този път ще е по-различно… Причина за отлагането са много фактори, свързани с извънредното положение, което тече в страната ни в момента. Сред тях и този, че в знак на съпричастност и отговорност книжарниците също останаха дълго време затворени.

Призът се връчва на най-продаваната книга сред номинираните в предходната година за наградата „Хеликон”, така че затварянето на книжарниците наруши нормалния ход на нещата. Затова, ако отличието бъде връчено днес, резултатите ще са по-скоро нереални. И логично – организаторите решиха положението първо да се нормализира и тогава да се помисли за „Цветето на Хеликон” – в тон с всички правила на феърплея.

Наградата е създадена през 2005-а, като до днес остава единствената у нас, която се основава върху реални продажби на българските автори. Взимат се предвид финансовите резултати в книжарска верига „Хеликон”. Първата книга, която става носител на наградата, е „Аутопсия на една любов” от Виктор Пасков. През годините са я печелели още например „18% сиво” на Захари Карабашлиев (2008-а), „Физика на тъгата” на Георги Господинов (2012-а) или пък „Гръцко кафе” от Катерина Хапсали (2015-а). Миналогодишният носител е „Всичките наши тела” – така Господинов се присъедини към клуба на двукратните носители, в който членуват още Алек Попов и споменатия Захари Карабашлиев.

Новата дата, на която ще се връчи „Цветето на Хеликон”, ще бъде определена след отмяна на извънредното положение в страната. Засега то е обявено до 13 май

Лира.бг по материали от книжарска верига „Хеликон”

Прочетете още

maxresdefault

Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Дълговете натрупва по време на ковид Иржи Новак притежава антикварна книжарница в един от старите …