Начало / Без категория / Семеен читателски клуб ще вдъхнови децата

Семеен читателски клуб ще вдъхнови децата

Лесно е, а ползите са много

bookclub-1

Книгите вкъщи могат да се превърнат в опора да преминем успешно през всеки един тежък момент. Даже нещо повече – точно сега да положим основите на хубави навици, които ще дадат много резултати и в бъдеще.

Струва си да превърнем четенето в игра, която създава обща тема за разговор. Съветваме ви обаче да поставите начало на семейния читателски клуб официално, дори с малко лакомства, че да си личи, че е нещо тържествено. Пък и сериозните намерения ще накарат всички да гледат с нужното уважение на новото начинание.

Наред с това, измислете име на семейния читателски клуб. Може да го наречете на герой от книга или пък нещо, свързано със собственото ви семейство. Но и това ще помогне всички да се отнесат максимално сериозно, пък и ще запали още повече децата.

Направете и дневник на семейния читателски клуб. Хубаво е той да е хартиен, за да може да се превръща с времето в своеобразен родопис, но може да използвате и някоя от електронните платформи и така с помощта на технологиите да си имате виртуален дневник.

И тук вече идва моментът да измислите начина, по който да функционира. Може да избирате книга на седмицата – или пък заглавията да са повече от едно, като ги разпределяте между всички. Жанровете пък трябва да са такива, че да вълнуват цялата фамилия – например истории с мистерии или пък фентъзи, разбира се, детски книги, някакви други забавни четива, които са съобразени с възрастта на всички у дома.

Измислете и график – кога и как ще има срещи семейния ви читателски клуб. Може например да приготвяте по нещо, което е подходящо за книгите, които ще обсъждате. Важното е всяка среща да се превръща в незабравимо преживяване!

Хубавото на такова начинание е, че изведнъж намираме обща тема, която е встрани от всекидневните проблеми. Децата добиват смелост да се изразяват, когато са равностойна част от начинанието. А и родителите научават повече за тях, когато видят и дори прочетат любимите им книги.

Друга позитивна черта на едно такова семейно преживяване е, че всички у дома откриват общо място за среща – и физически, и чисто духовно. Един от най-големите проблеми в наше време е отчуждението, което настъпва между различните генерации у дома. А книгите дават възможност просто да сте семейство.

Сред последствията пък е и това, че създавате нови преживявания и в реалния живот. Вдъхновението от книгите често слага начало на нови планове, които помагат да сте още по-заедно, едни до други.

Много по-ценно обаче е това, че семейното преживяване помага на децата да създават постепенно своите мерки и критерии за света наоколо. Чрез книгите, които разтваряме заедно, те съграждат ценностна система, която може да е за цял живот. Благодарение на книгите може да се случи първата им среща със смелостта или надеждата, но също емпатията, постоянството.

Друг начин на функциониране – дори нещо като бонус, са настолните игри. Те може да се превърнат в част от всяко събиране на клуба, като така ще направят преживяването още по-весело и емоционално.

Хубавото е, че дори да живеем в един дом, семейният клуб позволява да проявим различни черти – и да позволим на останалите да ни опознаят по съвсем различен начин. Това сплотява в трудни моменти, а и създава отношения, които и в бъдеще ще дават много плодове. Донякъде това се дължи на книгата като такава – тя позволява да заработи въображението, но помага да разкрием и онова, което е било дълбоко в самите нас. И проследим ли го, да открием, че сме много по-свързани с най-близките си, отколкото сме предполагали.

ИДЕИ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ

ИДЕИ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ

free-clipart-book-club-3

  • „Приключенията на Том Сойер” – класическо приключение, което позволява да сравните усещанията си от отдавнашен прочит с тези на децата ви сега.
  • „Румцайс” е весела приказка – хубавото е, че дава възможност да приобщите към клуба и по-малки деца, а заедно с това да поговорите за добротата, която ще спаси света.
  • „Вещиците” е много хубава, че да събуди интереса към книгите на децата изобщо – историята провокира и забавлява, а на всичко отгоре е майсторски написана.
  • „Хари Потър и философският камък” е книга, която вече спокойно можем да наречем класическа – ако са я чели и родители, и деца, ще се учудите колко близка може да ви е.
  • „Да убиеш присмехулник” – пристъпваме към малко по-големите; ако в семейния клуб има и тийнейджър, това е начин да поговорите за бъдещето, за живота и подводните камъни, които крие той.
  • „Ако импресионистите бяха зъболекари” е още едно четиво за семейства с пораснали деца; тук може да си направите вечер и с кино, като изберете филм на Уди Алън.
  • „Бабата бандит” отново ни връща при по-малките, като книгата на Дейвид Уолямс  позволява родителите да видят какво се харесва на сегашните деца.
  • „Баба праща поздрави и се извинява” за финал – Бакман е автор, който спомага да развиваме своята емпатия, а тя е способност, безценна за всяко дете.

ДЕН НА КНИГАТА – специална селекция на „Хеликон“, посветена на 23 април
Идеи за семеен клуб от Краси Проданов
Вдъхновението е от harpercollins.com

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Til presse møde på Gammel strand, hvor han udstiller.

Дейвид Линч отвори литературен клуб в сърцето на Париж

Режисьорът представи петте най-важни за него заглавия Самото място функционира вече няколко години. Славният режисьор …