Начало / Без категория / Семеен читателски клуб ще вдъхнови децата

Семеен читателски клуб ще вдъхнови децата

Лесно е, а ползите са много

bookclub-1

Книгите вкъщи могат да се превърнат в опора да преминем успешно през всеки един тежък момент. Даже нещо повече – точно сега да положим основите на хубави навици, които ще дадат много резултати и в бъдеще.

Струва си да превърнем четенето в игра, която създава обща тема за разговор. Съветваме ви обаче да поставите начало на семейния читателски клуб официално, дори с малко лакомства, че да си личи, че е нещо тържествено. Пък и сериозните намерения ще накарат всички да гледат с нужното уважение на новото начинание.

Наред с това, измислете име на семейния читателски клуб. Може да го наречете на герой от книга или пък нещо, свързано със собственото ви семейство. Но и това ще помогне всички да се отнесат максимално сериозно, пък и ще запали още повече децата.

Направете и дневник на семейния читателски клуб. Хубаво е той да е хартиен, за да може да се превръща с времето в своеобразен родопис, но може да използвате и някоя от електронните платформи и така с помощта на технологиите да си имате виртуален дневник.

И тук вече идва моментът да измислите начина, по който да функционира. Може да избирате книга на седмицата – или пък заглавията да са повече от едно, като ги разпределяте между всички. Жанровете пък трябва да са такива, че да вълнуват цялата фамилия – например истории с мистерии или пък фентъзи, разбира се, детски книги, някакви други забавни четива, които са съобразени с възрастта на всички у дома.

Измислете и график – кога и как ще има срещи семейния ви читателски клуб. Може например да приготвяте по нещо, което е подходящо за книгите, които ще обсъждате. Важното е всяка среща да се превръща в незабравимо преживяване!

Хубавото на такова начинание е, че изведнъж намираме обща тема, която е встрани от всекидневните проблеми. Децата добиват смелост да се изразяват, когато са равностойна част от начинанието. А и родителите научават повече за тях, когато видят и дори прочетат любимите им книги.

Друга позитивна черта на едно такова семейно преживяване е, че всички у дома откриват общо място за среща – и физически, и чисто духовно. Един от най-големите проблеми в наше време е отчуждението, което настъпва между различните генерации у дома. А книгите дават възможност просто да сте семейство.

Сред последствията пък е и това, че създавате нови преживявания и в реалния живот. Вдъхновението от книгите често слага начало на нови планове, които помагат да сте още по-заедно, едни до други.

Много по-ценно обаче е това, че семейното преживяване помага на децата да създават постепенно своите мерки и критерии за света наоколо. Чрез книгите, които разтваряме заедно, те съграждат ценностна система, която може да е за цял живот. Благодарение на книгите може да се случи първата им среща със смелостта или надеждата, но също емпатията, постоянството.

Друг начин на функциониране – дори нещо като бонус, са настолните игри. Те може да се превърнат в част от всяко събиране на клуба, като така ще направят преживяването още по-весело и емоционално.

Хубавото е, че дори да живеем в един дом, семейният клуб позволява да проявим различни черти – и да позволим на останалите да ни опознаят по съвсем различен начин. Това сплотява в трудни моменти, а и създава отношения, които и в бъдеще ще дават много плодове. Донякъде това се дължи на книгата като такава – тя позволява да заработи въображението, но помага да разкрием и онова, което е било дълбоко в самите нас. И проследим ли го, да открием, че сме много по-свързани с най-близките си, отколкото сме предполагали.

ИДЕИ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ

ИДЕИ ЗА СЕМЕЙНИЯ ЧИТАТЕЛСКИ КЛУБ

free-clipart-book-club-3

  • „Приключенията на Том Сойер” – класическо приключение, което позволява да сравните усещанията си от отдавнашен прочит с тези на децата ви сега.
  • „Румцайс” е весела приказка – хубавото е, че дава възможност да приобщите към клуба и по-малки деца, а заедно с това да поговорите за добротата, която ще спаси света.
  • „Вещиците” е много хубава, че да събуди интереса към книгите на децата изобщо – историята провокира и забавлява, а на всичко отгоре е майсторски написана.
  • „Хари Потър и философският камък” е книга, която вече спокойно можем да наречем класическа – ако са я чели и родители, и деца, ще се учудите колко близка може да ви е.
  • „Да убиеш присмехулник” – пристъпваме към малко по-големите; ако в семейния клуб има и тийнейджър, това е начин да поговорите за бъдещето, за живота и подводните камъни, които крие той.
  • „Ако импресионистите бяха зъболекари” е още едно четиво за семейства с пораснали деца; тук може да си направите вечер и с кино, като изберете филм на Уди Алън.
  • „Бабата бандит” отново ни връща при по-малките, като книгата на Дейвид Уолямс  позволява родителите да видят какво се харесва на сегашните деца.
  • „Баба праща поздрави и се извинява” за финал – Бакман е автор, който спомага да развиваме своята емпатия, а тя е способност, безценна за всяко дете.

ДЕН НА КНИГАТА – специална селекция на „Хеликон“, посветена на 23 април
Идеи за семеен клуб от Краси Проданов
Вдъхновението е от harpercollins.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

reading-g34c70b1c8_1280

Кога се появява читателската преумора

Всеки изживява моменти, в които книгите му омръзват Състоянието е неприятно – уж сте разтворили …