Начало / Читателски дневник / Любимите ми документални книги

Любимите ми документални книги

Иво СИРОМАХОВ

В документалната литература има особен чар. Обичам да чета истории, които не са плод на нечия фантазия, а разказват за реални събития и факти. Ето пет от любимите ми документални книги:

 

175738_bАнди Грийнбърг – „Уикилийкс – машината, която убива тайни

Авторът на тази книга тръгва по следите на „Уикилийкс“ и се среща с хората, които стоят зад тази мрежа, разтърсила всички световни правителства. Завладяваща история за хакерство, анархизъм и борба за правото на всеки човек да бъде информиран.

 

 

206798_bБил Браудър – „Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин

Това е историята на американския бизнесмен Бил Браудър и неговия адвокат Сергей Магнитски. Двамата се изправят срещу ужасяващия репресивен апарат на руската държава и в тази битка Магнитски губи живота си. Заради този кошмарен случай американският сенат приема така наречения „Закон Магнитски“.

 

 

204806_bЕрик Уайнър – „География на гения

С присъщото си любопитство Ерик Уайнър тръгва да търси отговор на въпроса „защо гениите са раждат само на определени места в определени периоди от време“. И обикаля местата, където в миналото са живели най-много гении – Атина, Флоренция, Единбърг, Виена. Едно вълшебно пътуване, в което Уайнър ни среща с бащите на цивилизацията и прогреса.

 

 

218721_bАтанас Скатов – „Над 8000 метра. Лхоце и Еверест

Наско Скатов е забележителен човек, който постоянно отправя предизвикателства към себе си и ги осъществява. Планината е неговият дом, виелиците са постоянните му спътници. Пътеписите му ни дават възможност да покорим върхове, към които никога не бихме дръзнали да тръгнем.

 

 

205261_bБил Брайсън – „Кратка история на почти всичко

Смятате, че науката е скучна? Бил Брайсън не би се съгласил с това. Сладкодумният американец разказва толкова увлекателно за научните открития, че те изглеждат като приказка, която не ти се иска да свършва.

 

*Б.ред. Всички препоръчани от Иво Сиромахов книги можете да видите тук.

Прочетете още

ivo-1

Иво Сиромахов: България не обича умните. България обича тарикатите

„Певицата взема властта“ е новият роман на сценариста, журналист и писател Иво Сиромахов, в който …