Начало / Читателски дневник / Любимите ми документални книги

Любимите ми документални книги

Иво СИРОМАХОВ

В документалната литература има особен чар. Обичам да чета истории, които не са плод на нечия фантазия, а разказват за реални събития и факти. Ето пет от любимите ми документални книги:

 

175738_bАнди Грийнбърг – „Уикилийкс – машината, която убива тайни

Авторът на тази книга тръгва по следите на „Уикилийкс“ и се среща с хората, които стоят зад тази мрежа, разтърсила всички световни правителства. Завладяваща история за хакерство, анархизъм и борба за правото на всеки човек да бъде информиран.

 

 

206798_bБил Браудър – „Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин

Това е историята на американския бизнесмен Бил Браудър и неговия адвокат Сергей Магнитски. Двамата се изправят срещу ужасяващия репресивен апарат на руската държава и в тази битка Магнитски губи живота си. Заради този кошмарен случай американският сенат приема така наречения „Закон Магнитски“.

 

 

204806_bЕрик Уайнър – „География на гения

С присъщото си любопитство Ерик Уайнър тръгва да търси отговор на въпроса „защо гениите са раждат само на определени места в определени периоди от време“. И обикаля местата, където в миналото са живели най-много гении – Атина, Флоренция, Единбърг, Виена. Едно вълшебно пътуване, в което Уайнър ни среща с бащите на цивилизацията и прогреса.

 

 

218721_bАтанас Скатов – „Над 8000 метра. Лхоце и Еверест

Наско Скатов е забележителен човек, който постоянно отправя предизвикателства към себе си и ги осъществява. Планината е неговият дом, виелиците са постоянните му спътници. Пътеписите му ни дават възможност да покорим върхове, към които никога не бихме дръзнали да тръгнем.

 

 

205261_bБил Брайсън – „Кратка история на почти всичко

Смятате, че науката е скучна? Бил Брайсън не би се съгласил с това. Сладкодумният американец разказва толкова увлекателно за научните открития, че те изглеждат като приказка, която не ти се иска да свършва.

 

*Б.ред. Всички препоръчани от Иво Сиромахов книги можете да видите тук.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

2505879251

И Мураками като Иво Сиромахов е фен на Чандлър

Харуки Мураками е сред 100-те най-влиятелни хора в света според класацията на сп. „Time” за …