Начало / Автори / Авторът на „Богат татко, беден татко“ празнува

Авторът на „Богат татко, беден татко“ празнува

На 8 април 2020-а Робърт Кийосаки навършва 73 г.

robert-kiyosaki-2

Американски предприемач от японски произход – тези два щриха са показателни за портрета на автора на „Богат татко, беден татко“, който съчетава азиатската ловкост и търпение на ученик с американския хъс към парите.

Преди да започне да пише бестселъри, Робърт Кийосаки учи в Търговската морска академия „Кингс Пойнт“ в Ню Йорк, работи като като помощник капитан на танкерни кораби в „Стандарт ойл” и вече брулен от ветровете, става доброволец във Виетнамската война. Оттам се завръща с медал за храброст и опит на пилот на боен хеликоптер. Като всеки представител на зодия Овен, Кийосаки обича предизвикателствата. В края на седемдесетте години бизнесът, който започва – производство на водоустойчиви портфейли за сърфисти, фалира заради ниско качество на стоките, но находчивият японец продължава с тениски, на които щампова известни хеви метъл групи… Десет години по-късно открива златната мина на своя живот, която описва в „Богат татко, беден татко“ – инвестициите в недвижими имоти. Кийосаки стопанисва къщи и жилищни блокове като рентиер, възлагайки поддръжката им на външни изпълнители. И тук има спад, но той вече е натрупал достатъчно състояние, което му позволява да предаде своя опит в поредица семинари на теми, които вълнуват американците – как да управляват парите си. През 1996 г. заедно със счетоводителката Шарън Лехтър Кийосаки създава бестселъра „Богат татко, беден татко“. Въпреки пренебрежението на издателствата двамата сами финансират книгата и от следващата година, когато тя излиза, та до днес, е сред най-четените наръчници за финансова грамотност в света.

Относно ситуацията около COVID-19, Робърт Кийосаки отново е актуален – той съветва инвеститорите да заложат на златото и среброто, и на биткойна, защото според него доларът умира, а Федералният резерв на САЩ продължава да печата пари, за да спаси икономиката.

tatko

Много цитати от прочутата му книга „Богат татко, беден татко“ ще срещнете в мрежата, ние избрахме този, който прилича на вътрешен монолог и най-точно показва разликата в мисленето между богатия и бедния татко

Единият баща говореше:
— Учи много, за да си намериш работа в добра компания.
Другият баща пък препоръчваше:
— Учи много, за да намериш хубава компания, която да купиш.
Единият обясняваше:
— Причината да не съм богат е, че имам вас, деца.
А другият твърдеше:
— Причината, поради която трябва да съм богат, сте вие, деца.
Единият насърчаваше разговорите за пари и бизнес на масата по време на хранене.
Другият забраняваше да се обсъжда тази тема, докато вечеряхме.
Единият казваше: „
Когато става въпрос за пари, не рискувай.
Другият препоръчваше: „
Научи се да се справяш с рисковете.
Има разлика между това да си разорен и да си беден. Когато си разорен, то е временно, а когато си беден, то е завинаги.

Сега на Helikon.bg всяка от тези четири книги на Робърт Кийосаки е с 20% отстъпка:
Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

Haruki Murakami at the Edinburgh international books festival in August.

Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Всяка негова книга е събитие Роден е на 12 януари 1949 г. Любопитен факт е, …