Начало / Автори / За Брей Редбъри и двата вида пожарникари

За Брей Редбъри и двата вида пожарникари

fahrenheit451-5cardfiction-ТАЗИИван ГОЛЕВ

След дългогодишни наблюдения върху пожарното дело разбрах, че в света има два вида огнеборци.

Този от първия вид ще дойде в двора ти, когато строиш къща. Ще поприказва с теб, ще огледа помещенията и ще ти даде съвет как да прекараш кабелите, къде да туриш бойлера и газовата печка, и как да ги свържеш, за да си в безопасност. Като се нанесеш, пак ще мине и ще види дали си спазил инструкциите му. Ако има някакъв кусур, ще ти обърне внимание. Защото го прави за твое добро. Недай си Боже, въпреки всичко някой ден лумне пожар в дома ти. Той няма да пристигне, за да те хока: „Аз нали ти казах!”, ами ще се хвърли в пламъците и ще спаси и теб, и кучето ти, и каквото може от покъщнината. Той добре знае, че хората често пъти сме лекомислени и пускаме край ушите си добрите съвети. Затова след като угаси пожара, без да те упреква и да чака твоите благодарности, ще си събере нещата и тихомълком ще си тръгне.

Другият, от втория вид, по цял ден пука карти на вързано в пожарната. Получи ли сигнал за пожар в дома ти, ще изпсува и ще подкара пожарната кола, надул докрай сирената. Ще пристигне, ще се развика, ще нахълта вътре и ще те грабне. Додето те мъкне към изхода, ще те халоса в стената и ще счупи ръката ти. На болезнените ти викове, ще отвърне сърдито: „Брей, че капризи! Аз живота му спасявам, той – ръката! Тя ще зарасне, а ти ще си ми благодарен, додето пукнеш, и ще ме споменаваш на деца и внуци.” Ще те изкара навън и ще те хвърли в тревата. После ще се качи на близката фадрома и, смачквайки лехите ти с домати, ще ти събори къщата, за да потуши огъня. След което ще се изпъчи пред журналистите, ще се похвали как чудесно се е справил, ще се метне обратно на пожарната кола и ще се върне да си доиграе картите.

Чели сте провидческия роман „451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри, нали? За пожарникарите, които са призвани не да гасят огъня, а да горят книги. Не се съмнявайте – тях ги избират измежду тия от втория вид.

Хора, внимавайте с тях и четете повече, преди те да са дошли при вас с огнепръскачките!

Прочетете още

IMG_20180930_213504

Стивън Кинг туитна човек на „Хеликон“

Всички видяха снимката на нашия колега Краси Проданов, която Стивън Кинг публикува в туитър, за …