Начало / Любопитно / Илюстрациите правят детската книга необикновена

Илюстрациите правят детската книга необикновена

Подбрахме за вас няколко заглавия, за които тепърва ще се говори

roarlikeadandelion25

Хубавите детски книги са всъщност миниатюрни карти от смисли – и така помагат на малкия човек да развива логическото си мислене и любовта към изкуството едновременно. Способни са да го отведат много надалеч, но важна е и ролята на родителя – именно с наша помощ детето разгръща тази карта, ориентира се в нея и поема по своя път.

Ето няколко примера за това… Все книги, които впечатляват със замисъла и цветовете си. Надяваме се скоро да ги четем и на български!

whatmissmitchellsaw9

„Какво видя мис Мичъл” (What Miss Mitchell Saw)

Посветена е на първата професионална астрономка в Америка. Мис Мичъл прави историческо откритие – нова телескопична комета, след като 16 години наблюдава нощ след нощ звездното небе. Превръща се и в първата американска научна знаменитост и е приветствана в Англия, Италия и Русия. Даже получава златен медал от краля на Дания за откритието си.

Книжката е създадена от Хейли Барет и Даяна Судика. Завършва с мотото, което е гравирано на медала на мис Мичъл: „Ненапразно наблюдаваме как звездите залязват и изгряват.

laylashappiness4

„Щастието на Лайла” (Layla’s Happiness)

Това е дебютът на Мариадеса Екере Тали, а илюстрациите са от Ашли Корин. Авторката описва себе си като майка на три галактики, които изглеждат всъщност като… дъщери. А книгата пише за най-малката от галактиките.

Според героинята Лайла щастието извира от лилавия цвят, от сочните свежи сливи, от съзвездията в нощното небе, от палавото удоволствие да засмукваш спагети без вилица. Малкото дете си тананика, докато храни птиците, и нарича всички дървета по име. Поздравява съседите си на фермерския пазар, където продава зеленчуците, които отглежда сама от семенца в споделената градина.

Виждате, че може да се живее и така – с любов и пълно сърце! Нашите деца заслужават да имат любимка като Лайла.

thefateoffausto_oliverjeffers17

„Съдбата на Фаусто” (The Fate Of Fausto)

Авторът Оливър Джефърс е един от най-обичаните разказвачи и илюстратори на нашето време. Книжката е за това колко малко значение имаме ние и всичките ни стремежи в общата схема на времето и съществуването. Затова е важно да сме добри, щедри към всичко и всички други, с които споделяме космическото мигновение.

Книжката е вдъхновена от стихотворение на Вонегът. Историята е за алчен костюмар на име Фаусто, който решава, че иска да притежава целия свят – от най-малкото цветенце до обширния океан. „Съдбата на Фаусто” напомня за „Малкият принц”. Джефърс умишлено отдава почит на любимата класика – първите два обекта на обожание от страна на Фаусто са цвете и овца. Така че ето повод да разгърнем отново и вълшебната история на Екзюпери.

myheart_luyken4

Моето сърце (My Heart)

Буквар по емоционална интелигентност – нежна илюстрирана поема за любовта по-скоро като практика, отколкото като състояние. За това как може да ни вбесява, радва, плаши и в края на краищата да ни прави по-добри.

Корина Луикен сама пише и рисува книжката си. Учи децата на някои от основните аспекти на това да си човек. И кани възрастните да се отучат от наученото, за да преоткрият най-чистите истини за живота. А може би точно децата се превръщат в наши водачи по тази пътека!

listen_mcghee2

„Слушай” (Listen)

Писателката Холи М. Макгий и илюстраторът Паскал Льометр изследват свещената сила на слушането и превръщат книгата в серенада на облагородяващото изкуство да внимаваш като извор на себепознанието, емпатията към другите и преклонението пред чудото на живота.

Льометр има интересен опит като художник – илюстрирал е например детска книжка за добротата, която Тони Морисън пише със сина си. Сега „Слушай” предлага простички стихове, привличащи вниманието и каращи сърцата на малки и големи да се разтуптят.

Още вълшебни приказки и истории за най-малките предлага виртуалния „Хеликон” по случай 2 април – Международния ден на детската книга

Лира.бг по материали от Brain Pickings

Прочетете още

03

И малкият може да е герой – истории с хамстер за храбри деца

Приключенията на Били се четат с усмивка Хамстера Били търси нови приятелчета сред българските деца …