Начало / Без категория / Да надникнеш в живота на големите

Да надникнеш в живота на големите

Иво СИРОМАХОВ

Няма по-хубаво четиво от една добре написана, честна биография. Днес ви представям любимите си книги в този жанр:

152751_bАндре Агаси – „Открито

Не съм чел по-страстна и по-трогателна автобиография от тази на Агаси. Най-атрактивният тенисист на 20 век разказва за лишенията, за болките, за изгубеното си детство. “Ненавиждам тениса, ненавиждам го с цялата си душа, но продължавам да играя. Друг избор нямам”, споделя седемгодишният Андре. Детството му е ограбено. Той няма право да си играе с другите деца, защото от сутрин до вечер трябва да е на корта, по волята на амбициозния си баща.

“Открито” е книга, която ме накара да се смея, да съчувствам, да се вълнувам и да плача. Да, пророних няколко сълзи в най-емоционалните моменти. А има ли нещо по-хубаво от това?

 

131136_bМарк Твен – „Автобиография

Марк Твен е изключителен автор, оказал огромно влияние върху мисленето ми. От автобиографията му ще цитирам само един от любимите ми пасажи:

„Винаги са ми казвали, че съм бил болнаво и хилаво дете и през първите седем години от живота ми са ме крепили главно с лекарства. Когато майка ми караше осемдесет и осмата си година, веднъж ѝ подметнах:

— По онова време сигурно непрекъснато си се тревожила за мен.

— Да, непрекъснато.

— Страхуваше се, че няма да оцелея ли?

След известно мълчание — очевидно за да премисли — тя отвърна:

— Не, страхувах се, че ще оцелееш.“

 

180915_bАрнолд Шварценегер – „Зов за завръщане

В живота на този човек има всичко – бедност, богатство, успех, слава, лични провали, политически възход. Но и най-вече безкрайна честност, с която разказва историята си, без да спестява нищо и без да украсява фактите.

Рецептата за успех на Арнолд е много хубава: “Живей живот , изпълнен с рискове и предизвикателства и всеки ден прави нещо, което те плаши”.

 

222850_bЕдуард Сноудън – „Лично досие

Предател или герой? Сноудън е противоречива личност. Работил доста време за ЦРУ, внезапно напуска и обявява публично шокиращи факти за дейността на американското разузнаване и за системата за масово наблюдение и събиране на данни от личния живот на всеки човек. Автобиографията на Сноудън прилича на трилър и се чете на един дъх.

 

211405_bБрус Дикинсън – „Автобиография. За какво служи този бутон

Вокалистът на Iron Maiden e не само култова личност за феновете на хевиметъла, но и сладкодумен разказвач, който ще ви отведе зад кулисите на голямата рок-сцена и ще ви забавлява с неповторимото си британско чувство за хумор.

 

221156_bЧарлз Бранд – „Ирландецът

Има две много сериозни причини да прочетете тази книга:

  1. Култовият филм на Скорсезе с Робърт де Ниро, Джо Пеши и Ал Пачино.
  2. Книгата е много по-добра от филма. Написана е от прокурора, който в продължение на 20 години води разследването за убийството на Джими Хофа. От тази книга ще научите не само смразяващи факти за живота на мафията, но и любопитни детайли от най-новата история на Съединените щати. Не е за пропускане.

 

Прочетете още

ivo-1

Иво Сиромахов: България не обича умните. България обича тарикатите

„Певицата взема властта“ е новият роман на сценариста, журналист и писател Иво Сиромахов, в който …