Начало / Без категория / Ако ми разкажеш смешна книга

Ако ми разкажеш смешна книга

Девет за по-добро настроение от Людмила Еленкова

maxresdefault-3

Ако ми разкажеш не виц, а смешна книга, ще се омъжа за теб!“ Това условие е реплика от едно юношество, в което растяхме без телефон в джоба, само с касетофона вкъщи, две програми на телевизията и здраво четене. Та тогава, освен смешна книга, изискването ми, породено от книгите, беше кандидатът да има осанка на индиански вожд и в допълнение – мотор. Сега индианци много, моторите заглъхнаха, но ето други книги, които ще ни научат да внимаваме какво приказваме.

217116_b

217114_b

„За вредата от следването на чужди съвети“ и „Удобството да имаш опашка“ – две джобни издания с разкази от големия британски хуморист Джером К. Джером, в които можем да достигнем до тежки изводи, след като дълго сме хълцали от смях – например, че нищо не се е променило за два века от географските ширини на кралица Виктория до нашия балкански делник.

205686_b

„Когато бях армейски генерал“  – харесвам фейлетоните на Михаил Вешим от времето, когато баща ми ходеше за риба с шапка, направена от вестник „Стършел„. Това заглавие в момента е твърде актуално, стига човек поне веднъж на ден да си пуска телевизора.

206143_b

Чудомир. Събрани произведения Т.3: Разкази, анекдоти, спомени, пътеписи „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж.“  Само заради тази мисъл на класика, си струва да изчетем всичко, което е написал.

222615_b

„Автобиография“ на Бранислав Нушич Сърбинът толкова умело иронизира себе си и е толкова близко до българската душевност, че ти иде да го прегърнеш.

222091_b

„Дванайсетте стола“  Къде са скрити диамантите? Важен житейски въпрос, който е карал мнозина тарикати да тършуват на невъобразими места, както в сюжета на Илф и Петров.

218215_back__b

„Дневникът на Бриджит Джоунс“ от Хелън Филдинг. И провалът си има своя чар. Доказа ни го ролята на Рене Зелуегър от едноименния филм, с която винаги ще свързваме образа на жена по пижама, дъвчеща шоколад.

174070_b

„Бебето е мое“ на Сюзън Елизабет Филипс Остроумна като гореспоменатата книга. Удивително е как се е наложил жанрът на чиклита – дамски любовен пародиен роман, който използва такива словесни престрелки, че ако са по действителен случай, никой освен бебето не e оцелял.

218498_b

„Около Ирландия с хладилник“  тук историята е истинска, родена от един бас на комика Тони Хоук, който спечелил малко пари и слава, обикаляйки страната с хладилник, вързан на количка.

Бих казала – не опитвайте това вкъщи, но и без друго в момента няма мърдане по-далеч от хладилника, така че изберете си книга на helikon.bg. Четенето и смеха останаха сред малкото ни удоволствия.

Още много усмивки от книгите ви очакват в специалната първоаприлска селекция на „Хеликон“

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

hu

Топ 50 на полугодието. „Живот в скалите” и „Задругата” спечелиха публиката

Книгите на Мария Лалева и Добри Божилов са начело и при художествените Дублираният успех – …