На фокус
Начало / Без категория / Ако ми разкажеш смешна книга

Ако ми разкажеш смешна книга

Девет за по-добро настроение от Людмила Еленкова

maxresdefault-3

Ако ми разкажеш не виц, а смешна книга, ще се омъжа за теб!“ Това условие е реплика от едно юношество, в което растяхме без телефон в джоба, само с касетофона вкъщи, две програми на телевизията и здраво четене. Та тогава, освен смешна книга, изискването ми, породено от книгите, беше кандидатът да има осанка на индиански вожд и в допълнение – мотор. Сега индианци много, моторите заглъхнаха, но ето други книги, които ще ни научат да внимаваме какво приказваме.

217116_b

217114_b

„За вредата от следването на чужди съвети“ и „Удобството да имаш опашка“ – две джобни издания с разкази от големия британски хуморист Джером К. Джером, в които можем да достигнем до тежки изводи, след като дълго сме хълцали от смях – например, че нищо не се е променило за два века от географските ширини на кралица Виктория до нашия балкански делник.

205686_b

„Когато бях армейски генерал“  – харесвам фейлетоните на Михаил Вешим от времето, когато баща ми ходеше за риба с шапка, направена от вестник „Стършел„. Това заглавие в момента е твърде актуално, стига човек поне веднъж на ден да си пуска телевизора.

206143_b

Чудомир. Събрани произведения Т.3: Разкази, анекдоти, спомени, пътеписи „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж.“  Само заради тази мисъл на класика, си струва да изчетем всичко, което е написал.

222615_b

„Автобиография“ на Бранислав Нушич Сърбинът толкова умело иронизира себе си и е толкова близко до българската душевност, че ти иде да го прегърнеш.

222091_b

„Дванайсетте стола“  Къде са скрити диамантите? Важен житейски въпрос, който е карал мнозина тарикати да тършуват на невъобразими места, както в сюжета на Илф и Петров.

218215_back__b

„Дневникът на Бриджит Джоунс“ от Хелън Филдинг. И провалът си има своя чар. Доказа ни го ролята на Рене Зелуегър от едноименния филм, с която винаги ще свързваме образа на жена по пижама, дъвчеща шоколад.

174070_b

„Бебето е мое“ на Сюзън Елизабет Филипс Остроумна като гореспоменатата книга. Удивително е как се е наложил жанрът на чиклита – дамски любовен пародиен роман, който използва такива словесни престрелки, че ако са по действителен случай, никой освен бебето не e оцелял.

218498_b

„Около Ирландия с хладилник“  тук историята е истинска, родена от един бас на комика Тони Хоук, който спечелил малко пари и слава, обикаляйки страната с хладилник, вързан на количка.

Бих казала – не опитвайте това вкъщи, но и без друго в момента няма мърдане по-далеч от хладилника, така че изберете си книга на helikon.bg. Четенето и смеха останаха сред малкото ни удоволствия.

Още много усмивки от книгите ви очакват в специалната първоаприлска селекция на „Хеликон“

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …