Начало / Автори / Имената на седмицата – Фани Попова-Мутафова позлатява нашата история

Имената на седмицата – Фани Попова-Мутафова позлатява нашата история

Таланти свише са родени тези дни

fani

Ето няколко имена, които заслужават и блага дума, и благодарността ни. Свързва ги това, че са родени именно тази седмица – в дните пред нас. Книгите им пък са от онези, които интригуват и вълнуват всяко поколение.

Сред рождениците първо споменаваме Фани Попова-Мутафова

Тя е родена на 16 октомври 1902 г. Може да се каже, че ден днешен е недооценената прима на родната литература. Макар че нещата постепенно се променят… Ето, наскоро излезе чудесна книга за нея – „Писателката“ от Владо Трифонов. По страниците са последните дни от живота на авторката на „Дъщерята на Калояна“. Писателят избира любопитна форма за романа си, като по страниците пресъздава едно фиктивно интервю с Фани Попова-Мутафова. Както казва самият той, цитирайки главната героиня на книгата си, „това не е историческа хроника, основана единствено на детайлно проучени факти, но не и голо съчинителство.”

Още един безспорен авторитет – вече на световната литература

Пак на 16 октомври, но през 1854-а, се ражда и Оскар Уайлд. Може да се каже, че е неспокоен дух, облякъл поривите на душата си в прекрасни книги. Бързо се превръща в един от най-популярните драматурзи и писатели в края на по-миналия век. Но пък животът му е пример за непостоянството и преходността, които властват в света – от върха той се срива до низините, лежи в затвора и бяга от своята Великобритания, но само за да умре в изгнание едва на 46. А днес четем с благоговение „Портретът на Дориан Грей“, пиесите му, неговите афоризми.

snimki

Към рождениците на седмицата прибавяме и Бранислав Нушич

Той пък идва в света ни на 20 октомври 1884 г. в Белград. Близък го чувстваме, почти наш, а на практика той се занимава и с антибългарска пропаганда. Опитва се например да прикрие убийството на български учител от сръбски офицери. в Прилеп. В същото време, подгонен от своите, е пребивавал у нас и като политически емигрант. Е, запомнили сме го с неговата „Автобиография“, но той е автор и на много пиеси, които разкриват нравите в сръбското общество по негово време. Особено известна от пиесите му у нас е например „Госпожа министершата“.

imena

Изберете сами – приказките на Оскар Уайлд, забавните спомени на Нушич или пък „Писателката“, книгата за Фани Попова-Мутафова. Така отдаваме почит на големите имена, родени тази седмица

Писателите на седмицата представи Краси Проданов

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …