Начало / Любопитно / Класическите романи помагат да преодолеем трудни моменти

Класическите романи помагат да преодолеем трудни моменти

Време е да извадим от библиотеката Фицджералд, Текери или пък Луиза Мей Олкът

88985174_10151210330114975_6653181817866158080_n

Обичате ли да четете класика? Това е добре, защото според ново проучване редовното четене на художествена литература може да подобри работата на мозъка ви и да помогне да се справите с кризисни житейски ситуации – дори повече от книгите за самопомощ.

Проведено от Ливърпулския университет изследване е открило, че четенето на класика може да накара мозъка да превключи на по-висока скорост, а също да помогне на страдащите от депресия, тревожност, хронични болки и дори деменция. Така че, време е да отворим отново добрите стари книги на Франсис Бърнет или пък Джейн Остин

klasika

Професор Филип Дейвис, който ръководи екипа, провел проучването, казва, че четенето на класически романи освобождава напрежението и те кара да се чувстваш по-жив. „Ако само плъзгате поглед за информация – казва той пред „Съндей Таймс”, – го правите бързо, лесно е и автоматизирано. Но когато литературата ти влезе под кожата и започне да действа на съзнанието, мозъкът заработва, въодушевява се и се изпълва с емоции.

Коментирайки същото изследване, Зоуи Гилинг от благотворителната организация The Reader казва: „Наричаме литературни произведения „велики”, когато имат силата да докоснат най-различни хора и да хвърлят светлина върху това, което ни свързва. Могат да помогнат на вътрешния ни живот, на психичното ни здраве, при душевни проблеми и да ни накарат да си кажем: „Нямах представа, че и някой друг освен мен се чувства по този начин.”

Не е изненадващо, че като се изгубим по страниците на хубава книга, чувстваме ефект дори върху здравето си. Предишни проучвания доказаха, че хората, които четат редовно, са по-мили от останалите, докато друго изследване откри, че четенето укрепва мозъка и имунитета.

Така че наред с важните новини от деня отделете време и за книга… Изберете някоя класика и светът внезапно отново ще е наред!

Лира.бг по материали от Country Living

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …