Начало / Свят / Създателят на Астерикс почина на 93

Създателят на Астерикс почина на 93

Брой 37 на любимия комикс предсказва дори коронавируса

5e7a01259ab66.image

Седмицата донесе и тъжна вест – на 24 март е починал френският художник Албер Юдерзо, който създава през 1958 г. прочутия комикс „Приключенията на Астерикс“. Всяка скръбна вест днес е последвана от въпроса: „От коронавирус ли е умрял?“ В случая не, но пък това ни накара да се сетим за комиксите за Астерикс и неговия приятел Обеликс, и по-точно за една книжка от поредицата, която като че ли изказва пророчество.

Астерикс“ е един от най-популярните френско-белгийски комикси. В България тези персонажи са добре познати най-вече от анимационните филмчета за Астерикс. През 2017 г. във Франция се поява 37-ият комикс, по страниците на който двамата галски герои са в Италия и участват в състезание с колесници.

ast

В „Астерикс и надпреварата с колесници“ (на френски Astérix et la Transitalique) действието се развива през 50 в. пр. Хр. в Римската империя. Юлий Цезар обявява турнир за състезание с колесници, в който се включват участници от цял свят. В надпреварата влизат и Астерикс и Обеликс, които искат да покажат, че са най-добрите. Но Юлий Цезар има други планове. Той иска да победи римската колесница. Така основният противник на Астерикс и Обеликс се оказва маскиран колесничар, наречен Коронавирус, а публиката скандира неговото име.

Създаването на герой с името „Коронавирус“ години преди да се разрази пандемията породи много коментари сред почитателите, които се питаха дали това е просто изкуство или в комикса на Юдерзо се съдържа пророчество.

Специално за Лира.бг от Брюксел: Рада Ганкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Author Wilbur Smith in Perth with his new book, The Triumph of the Sun.

Почина най-продаваният южноафрикански писател

Книгите му са отпечатани в повече от 140 млн. тираж Уилбър Смит стана известен най-вече …