Начало / Свят / Създателят на Астерикс почина на 93

Създателят на Астерикс почина на 93

Брой 37 на любимия комикс предсказва дори коронавируса

5e7a01259ab66.image

Седмицата донесе и тъжна вест – на 24 март е починал френският художник Албер Юдерзо, който създава през 1958 г. прочутия комикс „Приключенията на Астерикс“. Всяка скръбна вест днес е последвана от въпроса: „От коронавирус ли е умрял?“ В случая не, но пък това ни накара да се сетим за комиксите за Астерикс и неговия приятел Обеликс, и по-точно за една книжка от поредицата, която като че ли изказва пророчество.

Астерикс“ е един от най-популярните френско-белгийски комикси. В България тези персонажи са добре познати най-вече от анимационните филмчета за Астерикс. През 2017 г. във Франция се поява 37-ият комикс, по страниците на който двамата галски герои са в Италия и участват в състезание с колесници.

ast

В „Астерикс и надпреварата с колесници“ (на френски Astérix et la Transitalique) действието се развива през 50 в. пр. Хр. в Римската империя. Юлий Цезар обявява турнир за състезание с колесници, в който се включват участници от цял свят. В надпреварата влизат и Астерикс и Обеликс, които искат да покажат, че са най-добрите. Но Юлий Цезар има други планове. Той иска да победи римската колесница. Така основният противник на Астерикс и Обеликс се оказва маскиран колесничар, наречен Коронавирус, а публиката скандира неговото име.

Създаването на герой с името „Коронавирус“ години преди да се разрази пандемията породи много коментари сред почитателите, които се питаха дали това е просто изкуство или в комикса на Юдерзо се съдържа пророчество.

Специално за Лира.бг от Брюксел: Рада Ганкова

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …