Начало / Без категория / Когато пишат дамите

Когато пишат дамите

Вместо цвете за празника поднасяме книга

christine-keller-2AyKzWsEJ10-unsplash

Независимо от спорното историческо наследство, което обикновено витае около тази дата, Международният ден на жените е повод поне за няколко неща… Първото е ясно, цвете.

Но на второ място уверено слагаме книгата! И ви представяме образа на жената-писател, защото си заслужава да уважим този неин талант да борави с думите и да ги превръща в плетеница от емоции и изживявания.

Трудно може да се направи класация на най-известните жени-писателки по простата причина, че те са наистина много, творят в различни жанрове и изпълват душите ни по различен начин. Но ето все пак именно заради 8 март няколко великолепни примера, които ви очакват и в една от празничните подборки на „Хеликон“, наречена толкова красиво: „Когато пишат дамите”.

218012_b

Да започнем с най-актуалното – „Където пеят раците” на Дилия Оуенс е пример за съвременна проза, създадена от жена. Книгата е вече 75 седмици сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”, а и се превърна в Избора на книжарите на Хеликон за миналата 2019-а.

222311_b

И от модерното към класиката – какво, ако не класика, е Агата Кристи. Наричат британката „най-известния писател в света”, а това вече е голяма чест за една жена! А ето че пак жена е в главната роля и в книгата, която разгръщаме сега – това е „Последните случаи на госпожица Марпъл”.

221197_b

Добавяме в пъстрата дамска компания и едно българско име – повече от обичана е Ивинела Самуилова, а нейната баба Ега пък показва какви са били жените у нас едно време. Твърде интересна история, която да разбуди женската интуиция, това е „Тъй рече баба Ега”.

221623_b

Жените смело се ангажират да преобразят света – след като мъжете не се справят с него, може би те имат по-добро решение. Много активна политически е Елиф Шафак, за която даже са заговори, че ще бъде съдебно преследвана в Турция. Тя обаче все така пише своите магични истории – най-новата носи повече от необикновено име, „10 минути и 38 секунди в този странен свят”.

213795_b

За финал, една пъстра галерия, която напомня, че малки или големи, жените носят на света ни много радост. А точно малки са поне жените на Луиза Мей Олкъткласическият роман е прекрасен за ново запознанство или затвърждаване на важна връзка.

Това е 8 март, написан от жените – очаква ви в две специални селекции на „Хеликон“.

Силата да си жена
Когато пишат дамите
Осмомартенска честитка от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

402205573_90389163145361509986383682149768_n

Добромир Банев на 55: „Обичам, както никога преди!”

„Как бързо остаряхме, сам не зная“, пише още поетът Стиховете му са сред най-обичаните в …