Начало / Без категория / Когато пишат дамите

Когато пишат дамите

Вместо цвете за празника поднасяме книга

christine-keller-2AyKzWsEJ10-unsplash

Независимо от спорното историческо наследство, което обикновено витае около тази дата, Международният ден на жените е повод поне за няколко неща… Първото е ясно, цвете.

Но на второ място уверено слагаме книгата! И ви представяме образа на жената-писател, защото си заслужава да уважим този неин талант да борави с думите и да ги превръща в плетеница от емоции и изживявания.

Трудно може да се направи класация на най-известните жени-писателки по простата причина, че те са наистина много, творят в различни жанрове и изпълват душите ни по различен начин. Но ето все пак именно заради 8 март няколко великолепни примера, които ви очакват и в една от празничните подборки на „Хеликон“, наречена толкова красиво: „Когато пишат дамите”.

218012_b

Да започнем с най-актуалното – „Където пеят раците” на Дилия Оуенс е пример за съвременна проза, създадена от жена. Книгата е вече 75 седмици сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”, а и се превърна в Избора на книжарите на Хеликон за миналата 2019-а.

222311_b

И от модерното към класиката – какво, ако не класика, е Агата Кристи. Наричат британката „най-известния писател в света”, а това вече е голяма чест за една жена! А ето че пак жена е в главната роля и в книгата, която разгръщаме сега – това е „Последните случаи на госпожица Марпъл”.

221197_b

Добавяме в пъстрата дамска компания и едно българско име – повече от обичана е Ивинела Самуилова, а нейната баба Ега пък показва какви са били жените у нас едно време. Твърде интересна история, която да разбуди женската интуиция, това е „Тъй рече баба Ега”.

221623_b

Жените смело се ангажират да преобразят света – след като мъжете не се справят с него, може би те имат по-добро решение. Много активна политически е Елиф Шафак, за която даже са заговори, че ще бъде съдебно преследвана в Турция. Тя обаче все така пише своите магични истории – най-новата носи повече от необикновено име, „10 минути и 38 секунди в този странен свят”.

213795_b

За финал, една пъстра галерия, която напомня, че малки или големи, жените носят на света ни много радост. А точно малки са поне жените на Луиза Мей Олкъткласическият роман е прекрасен за ново запознанство или затвърждаване на важна връзка.

Това е 8 март, написан от жените – очаква ви в две специални селекции на „Хеликон“.

Силата да си жена
Когато пишат дамите
Осмомартенска честитка от Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …