Начало / България / „Където пеят раците“ стана книга на 2019-а според книжарите на Хеликон

„Където пеят раците“ стана книга на 2019-а според книжарите на Хеликон

Бестселърът на Дилия Оуенс изпъкна сред общо 55 посочени заглавия
76771492_569973293756147_9193697502216323072_n

Изборът на книжарите е вече традиционна анкета сред най-авторитетното жури – хората, които се грижат за книгите в цялата система на книготърговската верига. През 2019-а всъщност беше петото ѝ издание, като по регламент всеки от книжарите посочва само едно заглавие.

Книгата на Дилия Оуенс бързо набра преднина и в крайна сметка финишира с два пъти повече гласове пред втория – също заглавие, което привлече много погледи, „Татуировчикът на Аушвиц“. Романът на Хедър Морис от своя страна също имаше повече от комфортна преднина пред третия в крайното класиране – „Задругата“. Широко обсъжданата книга на Добри Божилов спечели място в тройката след фотофиниш, ако използваме спортна терминология. После следва една обширна група книги с изравнени сили и симпатизиращи им книжари.

„Където пеят раците“ е книга-феномен, като се има предвид бляскавото ѝ представяне и сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Досега е записала общо 60 участия в десетката на престижната класация.

Интересното е, че самата Дилия Оуенс по-скоро се е посветила на изучаване на природата, отколкото на писането. Сега на 70, тя прекарва живота си близо до природата. Именно това, че познава нейните закони повлиява необичайно и стила ѝ на писане. Така след множество публикации в научни списания и три книги, посветени на африканските животни, се появява и „Където пеят раците“. Книгата излиза през лятото на миналата година и се превръща в голямото откритие на 2018-а. А ето че печели любовта и на читателите, но и на книжарите и у нас.

Със съвсем различен ритъм на повествованието и изненадваща в психологическите си детайли е „Където пеят раците“. Просто книгата предлага нещо ново за всички, които обичат да четат. Не на последно място – и богатата душевност на своя автор

delia_owens_940x529_72ppi.0

Книжарите на Хеликон посочиха още „Аз съм българка“ на Петя Александрова, „За да живея“ на Йонми Парк или например „Убийството на Командора“ от Харуки Мураками.

Първото място на „Където пеят раците“ идва след избора на „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън миналата година и българската победа на Милен Русков и „Чамкория“ през 2017-а.

Лира.бг по информация от Хеликон

Прочетете още

234902146_316796453569884_1305983565502732869_n

Георги Милков: Имам приятни емоции, свързани с книжарниците на „Хеликон“ в цялата страна

Говорим с популярния журналист, чиито сборник с пътеписи „Истории от ръчния багаж“ стана Книга на …

Един коментар

  1. Благодаря много за високата оценка на професионалната общност, каквато представляват книжарите. Този вид класация очевидно е някакъв еквивалент на „Оскар“, където гласуват професионалистите, и не единственото продажбите са определящи. Макар че, „Задругата“ може да се похвали и с превъзходни продажби.
    Благодаря и за тях на верига „Хеликон“, книгата стана бестселър и благодарение на вас… Обещавам и с продължението, което съвсем скоро ще излезе, да повторим успеха…
    И накрая една малка „тайна“ – в продължението са отчетени препоръките, дадени от Вас, свързани с дълбочината на героите. Което кара някои от прочелите го, да го намират за по-силно от първата част :) Но скоро ще видим резултата… Заедно…