Начало / Интервюта / Новата фентъзи кралица: „Всички мои истории са за семейството“

Новата фентъзи кралица: „Всички мои истории са за семейството“

Бриджит Кемерер продължи спиращия дъха преразказ за Красавицата и Звяра

16836311_1209437192458050_6072540223647869948_o

42-годишната американка има истински талант да създава книги, които трудно можеш да пуснеш преди последната страница. Съвременните ѝ романтични тийн романи като „Писма до изгубените души“ и Call It What You Want спечелиха своите почитатели. Тя пише и паранормални истории като серията Elemental и Thicker Than Water.

Първата книга от поредицата „Разбивач на проклятия“ – Проклятие за мрак и самотасе превърна в бестселър и стана финалист за наградата Goodreads Choice за 2019 г.привлече и читателите със завладяващата история за Харпър, тийнейджърка с проблеми от Вашингтон, окръг Колумбия, и Рен, принц, прокълнат да повтори есента на 18-ия си рожден ден толкова пъти, докато не накара жена да се влюби в него, преди проклятието да свърши и той да се превърне в убийствено чудовище. С нарастването на популярността на книгата феновете започнаха да празнуват Деня на проклятието на 23 септември, рождения ден на Рен и датата, когато проклятието започва.

Сега Кемерер се завръща с книга втора (нейният 11-и роман), очакваната Сърце от огън и печал”, която добавя нови щрихи към света на Ембърфол, фокусирайки се върху Грей, верния пазач на Рен, и Лиа Мара, дъщеря на кралицата, във времена, когато лоялността е подложена на изпитания, а кралството е на ръба на война.

Кемерер направи и самостоятелно турне, посещавайки пет града, а към нея се присъединиха писатели и приятели като Джоди Пико. Авторката от Мериленд разказва пред Goodreads за Рен след проклятието и реалността зад „и заживели щастливо, ключът към автентичните отношения между героите и новата фентъзи поредица, над която работи Defy the Night.

fantasy

– Първата ви книга от поредицата „Разбивач на проклятия“ беше новаторски преразказ на „Красавицата и звяра“, съсредоточен върху Харпър, гимназистка с церебрална парализа, и прокълнатия принц Рен. Как продължава историята във втората книга и какво ново показва тя в този фантастичен свят?

В началото на „Сърце от огън и печал“ принц Рен и Харпър са нарушили проклятието… но командирът на Рен, Грей, изчезва, след като научава някои шокиращи тайни за себе си. Докато се крие, той открива, че царството на Ембърфол е започнало да се разрушава и се чуват слухове за гражданска война заедно със заплахи от предстояща атака от съседното кралство Сихъл Плитка.

Защо решихте да разкажете „Сърце от огън и печал“ от гледна точка на Грей, лоялната охрана на Рен и Лиа Мара, дъщерята на кралицата на вражеското царство Сил Шалоу?

Когато за пръв път писах за Грей, той пое в живота като този жесток и ужасяващ стражар, който в себе си е мекушав. Искаше ми се да разкажа историята му и тъй като царството на Ембърфал ставаше все по-голямо и по-голямо, разбрах, че ще се появи и такава възможност.

Отне ми малко време да реша какъв тип момиче да се влюби в Грей, защото продължавах да мисля, че му е нужна принцеса-воин, която да застане до него. Но тогава си спомних, че се влюбваме в хора, които виждат истинската ни същност, а не само заради външността, която представяме на външния свят, и свирепата, мила и интелигентна Лиа Мара оживя по страниците почти моментално.

Рен страда от посттравматично стресово разстройство след събитията в „Проклятие за мрак и самота“ и взема някои съмнителни решения във втората книга. Беше ли важно за вас да предизвикате традиционния завършек „и заживели щастливо“ на „Красавицата и звяра“ с по-нюансирано изображение на последствията от преживяванията на Рен?

Да! Реалният живот всъщност никога не се получава така, както в една приказка. Прекарах много време, обмисляйки какво би се случило с Рен и Грей, ако прекарат толкова дълго време в капан на проклятието, измъчвани от Лилит, и какви ще са последствията от това. Рен определено ще трябва да се примири с някои от изборите, които прави в „Сърце от огън и печал“. Както казва Рен в „Проклятие за мрак и самота“, изборите, които са пред нас, може да не са изборите, които искаме – но те все пак са избори.

В първата книга действието се развива както в съвременния, така и във фантастичния свят, но втората е изцяло в областта на фантазията. Защо е така и дали в третата книга ще включите както реални, така и фантастични светове?

Книга втора ни показва няколко отблясъка от способността на Грей да навлиза в света на Харпър (нашия модерен свят) и това определено ще послужи в третата книга.

Знаете ли още колко книги ще има в тази поредица и как ще приключи?

В момента имам договор само за три книги, но светът на Ембърфал и Сил Шалоу (и Iishellasa, за които читателите ще научат в „Сърце от огън и печал“) е огромен и има много място за повече истории.

Читателите не престават да хвалят начина, по който описвате взаимоотношенията в книгите, независимо дали става дума за приятелство, романтични отношения или между братя и сестри, например между Лиа Мара и сестра ѝ Нола Верин. Как улавяте сложността на отношенията им?

За мен е много важно всеки герой – дори и страничните – да имат свои желания, страхове, нужди и мотивации и гледам да се уверя, че тези черти ме водят във всички техни отношения. Обмислям на кого имат доверие и кого не харесват – дори и да грешат, и надграждам това всеки път, когато героите са на страницата заедно. Опитвам се и да не се отклонявам от близостта. Знам, че понякога е по-лесно да се създаде конфликт, ако хората не се разбират, но мисля, че може да възникне по-дълбок конфликт, когато хората действително се обичат.

Писали сте тийнромани в много жанрове – съвременен, фентъзи, паранормален романс. Кой ви харесва най-много и защо?

Обичам ги всичките! Наистина! Съвременното понякога е по-лесно, защото всички знаят какво е тостер, но фантазията ми дава толкова място да проуча някои наистина различни идеи. В основата им обаче всички мои истории са за семейството, което имате, и семейството, което създавате, и за справянето с всички сложни заблуди, които животът ни поднася.

В основата си всички истории, които пиша, са за семейството – и за това как да се справяме със заблудите, които животът ни поднася

s-l640

Какво можете да ни кажете за Defy the Night, новата ви фентъзи поредица, първата част на която предстои да излезе през 2021 г.?

Defy the Night е за двама отшелници на име Уестън и Теса, които живеят в царството на Кандала, чиито хора страдат от мистериозна треска, която може да се излекува само от чайове, направени от венчелистчета на Лунния цвят – скъпа стока. Уес и Теса открадват лекарство, за да го разпространят сред онези, които не могат да си позволят – и когато Уес е заловен, Теса се опитва да го спаси. По този начин тя се сблъсква с краля и неговия нечестив брат и всичко, което смята, че знае за Кандала, се оказва грешно…

Имате ли специален режим или някакви ритуали, които помагат да пишете?

Имам нужда от кафе и музика. Това е. Мога да пиша навсякъде по всяко време. Особено много обичам да пиша в самолети.

Споменете ни книги, които наскоро сте чели и обикнали или нямате търпение да прочетете…

Току-що получих шанс да прочета Havenfall от Сара Холанд и ми хареса! Много се радвам на Hood на Джени Елдър Моук.

Превод Ивелина Маринова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

MQEFF3XZEQJC7LMJX7L6BJICFM

Колийн Хувър пише без жанр: „Най-важното е да разкажа хубаво историята”

Авторката ни предлага нова книга и мечтае за Хавайските острови Новият роман на Колийн Хувър …