Начало / Интервюта / Новата фентъзи кралица: „Всички мои истории са за семейството“

Новата фентъзи кралица: „Всички мои истории са за семейството“

Бриджит Кемерер продължи спиращия дъха преразказ за Красавицата и Звяра

16836311_1209437192458050_6072540223647869948_o

42-годишната американка има истински талант да създава книги, които трудно можеш да пуснеш преди последната страница. Съвременните ѝ романтични тийн романи като „Писма до изгубените души“ и Call It What You Want спечелиха своите почитатели. Тя пише и паранормални истории като серията Elemental и Thicker Than Water.

Първата книга от поредицата „Разбивач на проклятия“ – Проклятие за мрак и самотасе превърна в бестселър и стана финалист за наградата Goodreads Choice за 2019 г.привлече и читателите със завладяващата история за Харпър, тийнейджърка с проблеми от Вашингтон, окръг Колумбия, и Рен, принц, прокълнат да повтори есента на 18-ия си рожден ден толкова пъти, докато не накара жена да се влюби в него, преди проклятието да свърши и той да се превърне в убийствено чудовище. С нарастването на популярността на книгата феновете започнаха да празнуват Деня на проклятието на 23 септември, рождения ден на Рен и датата, когато проклятието започва.

Сега Кемерер се завръща с книга втора (нейният 11-и роман), очакваната Сърце от огън и печал”, която добавя нови щрихи към света на Ембърфол, фокусирайки се върху Грей, верния пазач на Рен, и Лиа Мара, дъщеря на кралицата, във времена, когато лоялността е подложена на изпитания, а кралството е на ръба на война.

Кемерер направи и самостоятелно турне, посещавайки пет града, а към нея се присъединиха писатели и приятели като Джоди Пико. Авторката от Мериленд разказва пред Goodreads за Рен след проклятието и реалността зад „и заживели щастливо, ключът към автентичните отношения между героите и новата фентъзи поредица, над която работи Defy the Night.

fantasy

– Първата ви книга от поредицата „Разбивач на проклятия“ беше новаторски преразказ на „Красавицата и звяра“, съсредоточен върху Харпър, гимназистка с церебрална парализа, и прокълнатия принц Рен. Как продължава историята във втората книга и какво ново показва тя в този фантастичен свят?

В началото на „Сърце от огън и печал“ принц Рен и Харпър са нарушили проклятието… но командирът на Рен, Грей, изчезва, след като научава някои шокиращи тайни за себе си. Докато се крие, той открива, че царството на Ембърфол е започнало да се разрушава и се чуват слухове за гражданска война заедно със заплахи от предстояща атака от съседното кралство Сихъл Плитка.

Защо решихте да разкажете „Сърце от огън и печал“ от гледна точка на Грей, лоялната охрана на Рен и Лиа Мара, дъщерята на кралицата на вражеското царство Сил Шалоу?

Когато за пръв път писах за Грей, той пое в живота като този жесток и ужасяващ стражар, който в себе си е мекушав. Искаше ми се да разкажа историята му и тъй като царството на Ембърфал ставаше все по-голямо и по-голямо, разбрах, че ще се появи и такава възможност.

Отне ми малко време да реша какъв тип момиче да се влюби в Грей, защото продължавах да мисля, че му е нужна принцеса-воин, която да застане до него. Но тогава си спомних, че се влюбваме в хора, които виждат истинската ни същност, а не само заради външността, която представяме на външния свят, и свирепата, мила и интелигентна Лиа Мара оживя по страниците почти моментално.

Рен страда от посттравматично стресово разстройство след събитията в „Проклятие за мрак и самота“ и взема някои съмнителни решения във втората книга. Беше ли важно за вас да предизвикате традиционния завършек „и заживели щастливо“ на „Красавицата и звяра“ с по-нюансирано изображение на последствията от преживяванията на Рен?

Да! Реалният живот всъщност никога не се получава така, както в една приказка. Прекарах много време, обмисляйки какво би се случило с Рен и Грей, ако прекарат толкова дълго време в капан на проклятието, измъчвани от Лилит, и какви ще са последствията от това. Рен определено ще трябва да се примири с някои от изборите, които прави в „Сърце от огън и печал“. Както казва Рен в „Проклятие за мрак и самота“, изборите, които са пред нас, може да не са изборите, които искаме – но те все пак са избори.

В първата книга действието се развива както в съвременния, така и във фантастичния свят, но втората е изцяло в областта на фантазията. Защо е така и дали в третата книга ще включите както реални, така и фантастични светове?

Книга втора ни показва няколко отблясъка от способността на Грей да навлиза в света на Харпър (нашия модерен свят) и това определено ще послужи в третата книга.

Знаете ли още колко книги ще има в тази поредица и как ще приключи?

В момента имам договор само за три книги, но светът на Ембърфал и Сил Шалоу (и Iishellasa, за които читателите ще научат в „Сърце от огън и печал“) е огромен и има много място за повече истории.

Читателите не престават да хвалят начина, по който описвате взаимоотношенията в книгите, независимо дали става дума за приятелство, романтични отношения или между братя и сестри, например между Лиа Мара и сестра ѝ Нола Верин. Как улавяте сложността на отношенията им?

За мен е много важно всеки герой – дори и страничните – да имат свои желания, страхове, нужди и мотивации и гледам да се уверя, че тези черти ме водят във всички техни отношения. Обмислям на кого имат доверие и кого не харесват – дори и да грешат, и надграждам това всеки път, когато героите са на страницата заедно. Опитвам се и да не се отклонявам от близостта. Знам, че понякога е по-лесно да се създаде конфликт, ако хората не се разбират, но мисля, че може да възникне по-дълбок конфликт, когато хората действително се обичат.

Писали сте тийнромани в много жанрове – съвременен, фентъзи, паранормален романс. Кой ви харесва най-много и защо?

Обичам ги всичките! Наистина! Съвременното понякога е по-лесно, защото всички знаят какво е тостер, но фантазията ми дава толкова място да проуча някои наистина различни идеи. В основата им обаче всички мои истории са за семейството, което имате, и семейството, което създавате, и за справянето с всички сложни заблуди, които животът ни поднася.

В основата си всички истории, които пиша, са за семейството – и за това как да се справяме със заблудите, които животът ни поднася

s-l640

Какво можете да ни кажете за Defy the Night, новата ви фентъзи поредица, първата част на която предстои да излезе през 2021 г.?

Defy the Night е за двама отшелници на име Уестън и Теса, които живеят в царството на Кандала, чиито хора страдат от мистериозна треска, която може да се излекува само от чайове, направени от венчелистчета на Лунния цвят – скъпа стока. Уес и Теса открадват лекарство, за да го разпространят сред онези, които не могат да си позволят – и когато Уес е заловен, Теса се опитва да го спаси. По този начин тя се сблъсква с краля и неговия нечестив брат и всичко, което смята, че знае за Кандала, се оказва грешно…

Имате ли специален режим или някакви ритуали, които помагат да пишете?

Имам нужда от кафе и музика. Това е. Мога да пиша навсякъде по всяко време. Особено много обичам да пиша в самолети.

Споменете ни книги, които наскоро сте чели и обикнали или нямате търпение да прочетете…

Току-що получих шанс да прочета Havenfall от Сара Холанд и ми хареса! Много се радвам на Hood на Джени Елдър Моук.

Превод Ивелина Маринова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC08510 (1)

Любомир Калудов: Който има много злато, накрая змей му прегризва гърлото

Говорим с един талантлив писател и лекар за болката и усмивката, и за Странджа!  Любомир …