Начало / Читателски дневник / Пет книги за духа на България

Пет книги за духа на България

Подбираме ги по специален повод – 142 години от Освобождението

valeri-terziyski-0lpM-O49bwI-unsplash

Има стойности, които остават неизменни през тези 142 години. Интересното е, че ги задават именно книгите. Всяка нация е толкова богата, колкото е голямо духовното ѝ богатство. Важи с пълна сила и за нашата… А духът се запечатва именно от книгите. Ето пет, които помагат да вярваме, да носим в сърцата си надежда, просто да сме българи.

213794_b

„Под игото” – първенството заслужено ѝ принадлежи, защото книгата е новаторска в много отношения. Може да се каже, че точно „Под игото” отваря вратата към българската литература и прави възможно да се появят следващи значими произведения. Че е жива и актуална, доказват и непрекъснатите брожения около романа на Вазов; било то заради пренаписването му на шльокавица или пък осъвременяването му.

121634_b

„Български хроники” – поставяме я втора, защото Стефан Цанев рисува в многотомника си именно една България на духа, преживяното и мечтаното се сливат по страниците, за да се роди страната ни като от романтичните представи на нашите предшественици. Така че писателят се явява хроникьор и на сбъднатото, но и на неслучилото се. Ненапразно „Български хроники” получи и наградата „Христо Г. Данов” за цялостен принос към българската книжнина.

222668_b

„Васил Левски. Отвъд митовете, легендите и заблудите”Левски е вечна тема в хронологията на свободата ни. Способността на един народ да създава митове е доказателството, че може да мечтае, пък и да желае промяна към доброто. Какво е обаче Левски отвъд митовете, задава простичък въпрос авторът на писанието Иван Лалев. Дългогодишен директор на Историческия музей в Ловеч, той борави изключително внимателно с фактите, за да стигне до извода, че цялата картина, върху която се основава представата ни за Апостола, е доста привлекателна, но малко научна.

205909_b

„50-те светини, пред които се прекланя всеки българин” – хареса ни енциклопедичната осанка на сборника, който даже няма посочен автор, но пък радва с пъстротата и българщината си. Ясно е, че всеки вижда България по свой начин, но по страниците тук са събрани накуп точно онези ключови понятия – места, паметници, реликви, които са оформили българското в съзнанието ни. Книгата може да се приеме и като своеобразен тест доколко сме на „ти“ с Родината. Доколко я познаваме.

221685_b

„Думам ти щерко. Български празници и обичаи” – финалът на нашата кратка селекция ни отвежда към корените. Историческите събития трайно се вписват в летоброенето, но българщината всъщност се основава на нещо много по-дълбоко и прастаро. Ще го откриете в народния календар, който възстановява пред очите ни Анелия Овнарска-Милушева. Самата тя е интересна като съдба – и фолклорна певица, и модератор на тема българска народна вяра, но в същото време докторант в специалността Етнология. Значи може да вярваме, че картинката, която създава, е автентична.

142 години от Освобождението на България – вижте специалната селекция в „Хеликон“
Книга за България подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Led

Вълнуващи загадки по никое време

Книги за четене на прелома на януари и февруари Заглавията, които събрахме, бързо покачват градусите – …