Начало / Без категория / Лариса Ренар: Лидери през 21. век ще са жените

Лариса Ренар: Лидери през 21. век ще са жените

За ролята им в политиката и живота говори тя специално за Лира.бг

1529132783-719e504fa4dec1f4cb7286521c26dd14-w877-h500-crp

Лариса Ренар – психолог и автор на бестселъра „Изворът на женската сила“, влиза в политиката. Докато в Русия набира скорост създаденото от нея обществено движение „Плеяда„, ние си припомнихме гостуването й в „Хеликон“ преди три години, когато тя буквално омагьоса публиката. А книгите ѝ продължават да са учебник за много жени. Със съдействието на изд. „Кръгозор“ изпратихме няколко въпроса на Лариса Ренар, за да разберем повече за новата посока, в която поема животът ѝ.

– Как предприехте тази стъпка – да се включите в политиката, и на какви проекти ще заложите?

– Преди всичко в целия свят нараства влиянието на жените. Те започват да играят активна роля в промяната на своите държави. На жените особено им се отдава развитието на креативни сфери като дизайн, занаяти, образование, киноиндустрия, издателски бизнес и др. Но без държавна подкрепа развитието на креативната индустрия е невъзможно. Необходима е държавна стратегия и определени мерки – както законодателни, така и финансови. Това е комплексен подход, който трябва да включва образователни програми, данъчни облекчения, все въпроси, които се нуждаят от правно регулиране, и такива, свързани с териториалното развитие, както и с взаимодействието с държавните органи.

Затова аз ще заложа на креативните проекти в различни региони на Русия. Именно такива дейности могат да измъкнат умиращите градове от разруха и бедност. Абсолютно убедена съм, че всеки човек е талантлив и е необходимо да се създадат условия той да може максимално да прояви своите таланти. Това ще доведе до просперитета на самия него и на страната, в която живее.

– Ще закриете ли вашата школа, или ще продължите паралелно двете дейности?

– Взех решение да закрия Академията за личен живот, защото мисля, че една работа може да се свърши само ако се потопиш изцяло в нея. А това изисква внимание, ресурс и време. И тъй като искам да се занимавам с развитието на креативни бизнес индустрии и то в различни региони на Русия, ще трябва да пътувам много. Ще ми бъде трудно да отделям  внимание на два глобални проекта, защото Академията осъществяваше своите програми в 35 региона на нашата страна и в няколко други държави. Така че реших да я закрия.

– Защо се наложи ролята на жените в 21. век, според вас?

– Защото те по-добре се справят с постоянния хаос, с неопределеността. И повече проявяват тези качества, които се изискват през 21. век: гъвкавост, умение да подкрепят и развиват таланта на другите хора, умение да създават хоризонтални структури и да отстояват стратегически планове за постигане на определени цели, умение да правят компромиси и да постигат резултати. На тях им е по-свойствена позицията win-win в отношенията, способността да създават колаборации. Жените могат да насърчат вдъхновяващи визии, да развиват в по-голяма степен креативността в един екип, да започнат производство на иновативни продукти, повече са насочени към обучение и развитие на сътрудниците си и по-бързо постигат резултати. Това се потвърждава от многобройни изследвания: моделът на трансформационното лидерство, който повече съответства на 21. век, е характерен за жените по силата на техните природни особености.

laris

– Кой архетип от тези, които познаваме от вашите книги, трябва да използва една жена, за да бъде в крак с мъжете в политиката, може би на «кралица»?

– Кралицата е архетип, който ни дава възможност да изграждаме визия за бъдещето, да измисляме стратегии как да го постигнем. А бъдещето, което аз виждам, е държава, насочена към  интелектуалните продукти – компютърни програми, филми, дизайнерски линии, архитектура, обществени пространства. В Русия има много талантливи хора в различни области и ние имаме какво да предложим на света. И ми се иска това максимално да се развива. За да се възприема Русия в целия свят не само с природните си ресурси – нефт и газ, но и като страна с огромен, прекрасен човешки потенциал. С безброй талантливи хора, които не просто умеят да генерират идеи, но и да създават благодарение на тях реални интелектуални и глобални бизнес продукти. Вече има такива примери и желанието ми е те да стават повече.

– Има ли мъже, от които някога сте се страхували, които са успели, въпреки опита ви като психолог, да ви обезкуражат?

– Разбира се, има такива мъже. Не че съм се страхувала от тях, въпросът е там, че и досега, за съжаление, се срещат мъже, които по подразбиране смятат себе си за по-умни, по-успешни от жените, даже и когато това не се потвърждава от личните им резултати. Ето такова снизходително отношение към жените винаги ме е удивлявало. Защото съвременните жени са показали, че могат и успешно управляват компании, правят научни открития, снимат филми, жени, които получават оскари, творят във всички сфери и пак си остават жени. Така че няма никави психологически или други доказателства, че жената по нещо отстъпва на мъжа. Напротив, със сигурност знам, че мъжете прекрасно се справят със създаването на структурата, а на жените повече им се отдават творческите проекти. И ако си партнираме, можем да направим голям пробив.

– Как се отнасяте към движението #MeToo?

– Не съм съгласна с много неща в постулатите на това движение, но в същото време мога да разбера жените и да приема, че някои действително може би не са имали изход. Но аз винаги се придържам към мнението, че във всяка ситуация отговорни са и двете страни. Не бива да се обвиняват само мъжете, отговорността трябва да се споделя и от жените. Изборът в ситуации, в които попадаме, винаги е наш – да позволим да се стигне до нещо или да отхвърлим предложения, които биха ни унижили. Но закъснели обвинения след много години не са съвсем етични. Защото хората се променят, развиват се и тези постъпки, които са извършили в миналото, сега могат на самите тях да им се струват ужасни и те горчиво да съжаляват. Даже в наказателното производство съществува срок на давност, след който вече не се прилага наказание.

– Как възприемате тенденцията днес да не се създават семейства, или да се разпадат вече създадените?

– За съжаление, виждаме, че много семейства се разпадат, но в същото време съвременните млади хора са настроени към укрепване на семейството, към партньорства помежду си, уважават семейните традиции. Затова аз съм убедена, че пикът на разводите вече е в миналото и новото поколение по-осъзнато се отнася към създаването на семейство и споделя взаимно внимание и грижи. Младите хора са готови да бъдат верни, те имат повече знания за това как се създават връзки и как се преодоляват семейните кризи. Често при мен идват млади момичета, които са се омъжили с помощта на моите книги и изграждат отношенията си върху знанията, които са почерпили от тях. Техните семейства са съвсем различни — по-хармонични и по-осъзнати. Аз съм уверена, че те ще могат да избегнат развода, защото знаят какво правят.

Въпросите зададе Людмила Еленкова
Превод от руски Цанка Ангелова

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …