Начало / България / БНБ чества Гео Милев с нова двулевка

БНБ чества Гео Милев с нова двулевка

Ликът на поета е на юбилейната монета

1578066892

Поводът за появата ѝ е 125-годишнината от рождението на автора на „Септември“. Част е от серията „Български творци“ и се продава в салоните на банката за 24 лева.

До 8 януари имаше и ограничение – до две двулевки с Гео Милев на клиент. Останалите обаче ще са на свободна продажба от следващия ден. Общият тираж е 3000 бр. Може да се намери и в някои други банки.

Самата монета е създадена от мед, като на лицевата ѝ страна е нейната номинална стойност заедно с емблемата на БНБ. На обратната страна на двулевката е ликът на Гео Милев, придружен от неговия подпис. Има и надпис „125 години от рождението на Гео Милев“.

Новата монета тежи малко повече от 16 г и е отсечена в Монетния двор. Автори на художествения проект са Евгения Цанкова и Орлин Иванов.

Славният поет и публицист е роден на 15 януари 1895 г. По това време семейството му живее в Раднево – тогава Радне махле. По-късно обаче се местят в София. Още в старозагорската гимназия малкият Георги съставя вестници, които сам илюстира, и пише забавни стихотворения. Първите му публикации са, когато е на 18. Става един от основните представители на експресионизма в българската литература. Брутално е убит от властите през 1925-а. В наше време Христо Карастоянов му посвещава романа „Една и съща нощ“, в който главни герои са Георги Шейтанов и именно Гео Милев.

Лира.бг по материали от БНБ

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Основные RGB

Стивън Кинг навърши 75

Големият майстор на хоръра е роден на 21 септември 1947-а Детството му е трудно – …