Начало / България / БНБ чества Гео Милев с нова двулевка

БНБ чества Гео Милев с нова двулевка

Ликът на поета е на юбилейната монета

1578066892

Поводът за появата ѝ е 125-годишнината от рождението на автора на „Септември“. Част е от серията „Български творци“ и се продава в салоните на банката за 24 лева.

До 8 януари имаше и ограничение – до две двулевки с Гео Милев на клиент. Останалите обаче ще са на свободна продажба от следващия ден. Общият тираж е 3000 бр. Може да се намери и в някои други банки.

Самата монета е създадена от мед, като на лицевата ѝ страна е нейната номинална стойност заедно с емблемата на БНБ. На обратната страна на двулевката е ликът на Гео Милев, придружен от неговия подпис. Има и надпис „125 години от рождението на Гео Милев“.

Новата монета тежи малко повече от 16 г и е отсечена в Монетния двор. Автори на художествения проект са Евгения Цанкова и Орлин Иванов.

Славният поет и публицист е роден на 15 януари 1895 г. По това време семейството му живее в Раднево – тогава Радне махле. По-късно обаче се местят в София. Още в старозагорската гимназия малкият Георги съставя вестници, които сам илюстира, и пише забавни стихотворения. Първите му публикации са, когато е на 18. Става един от основните представители на експресионизма в българската литература. Брутално е убит от властите през 1925-а. В наше време Христо Карастоянов му посвещава романа „Една и съща нощ“, в който главни герои са Георги Шейтанов и именно Гео Милев.

Лира.бг по материали от БНБ

Прочетете още

Основные RGB

Стивън Кинг навърши 75

Големият майстор на хоръра е роден на 21 септември 1947-а Детството му е трудно – …