Начало / Свят / Продадоха Библия от времето на Гутенберг за милион евро

Продадоха Библия от времето на Гутенберг за милион евро

За безценната книга се наддаваше на търг

419000515-33 (1)

Швейцарски колекционер предложи 1 050 000 евро за изданието и така се сдоби с двата тома на Библията. Търгът се проведе в „Кетерер Кунст“ в Хамбург.

Смята се, че изданието е изработено от Йохан Фуст и Петер Шьофер, двама от съратниците на Гутенберг. Отличава се със своята красота и майсторска изработка. Годината, в която се появява, е 1462-ра.

Гутенберг пуска пресата си в действие само 12 години преди това. През 1450-а той отпечатва едно стихотворение на немски, като взима назаем пари от роднини. Точно заможният Фукс дава голяма сума на Гутенберг, за да отпечата той през 1455-а прочутата си Библия. След поредица от разпри между двамата, Фукс става собственик на печатарското ателие. Шьофер пък е негов зет, който се учил на занаят в Париж.

За своята Библия Фукс и Шьофер използват по-модерен шрифт. Продаденият на търг екземпляр е отпечатан върху пергамент с умение, което може да се сравнява и с работата на самия Гутенберг.

Въпреки че се слави с голям майсторлък и много нововъведения, печатарството не донася щастие на Йоханес Гутенберг. Прогонван на няколко пъти от родния си Майнц, все пак животът му завършва именно там. Заслугите му са признати и получава пожизнена пенсия.

Лира.бг по информация от DPA

Прочетете още

Codex-Sassoon-1200x720

Древна еврейска Библия се продаде рекордно скъпо

Дълго се смятало, че ръкописът е изчезнал Кодексът Сасун е създаден преди около 1100 години в …