Начало / Свят / Продадоха Библия от времето на Гутенберг за милион евро

Продадоха Библия от времето на Гутенберг за милион евро

За безценната книга се наддаваше на търг

419000515-33 (1)

Швейцарски колекционер предложи 1 050 000 евро за изданието и така се сдоби с двата тома на Библията. Търгът се проведе в „Кетерер Кунст“ в Хамбург.

Смята се, че изданието е изработено от Йохан Фуст и Петер Шьофер, двама от съратниците на Гутенберг. Отличава се със своята красота и майсторска изработка. Годината, в която се появява, е 1462-ра.

Гутенберг пуска пресата си в действие само 12 години преди това. През 1450-а той отпечатва едно стихотворение на немски, като взима назаем пари от роднини. Точно заможният Фукс дава голяма сума на Гутенберг, за да отпечата той през 1455-а прочутата си Библия. След поредица от разпри между двамата, Фукс става собственик на печатарското ателие. Шьофер пък е негов зет, който се учил на занаят в Париж.

За своята Библия Фукс и Шьофер използват по-модерен шрифт. Продаденият на търг екземпляр е отпечатан върху пергамент с умение, което може да се сравнява и с работата на самия Гутенберг.

Въпреки че се слави с голям майсторлък и много нововъведения, печатарството не донася щастие на Йоханес Гутенберг. Прогонван на няколко пъти от родния си Майнц, все пак животът му завършва именно там. Заслугите му са признати и получава пожизнена пенсия.

Лира.бг по информация от DPA

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

igov1

Роман на Ангел Игов получи престижна немска награда

„Кротките” беше отличена в Берлин Отличието се връчва от Дома на световните култури в Берлин …