Начало / Любопитно / Художник изрисува блок с любимите книги на обитателите

Художник изрисува блок с любимите книги на обитателите

Ян Ис Де Ман искал те да се почувстват горди с това, което са

BvjK3UflMzU-png__700

Нидерландският артист избрал за проекта си жилищна сграда в Утрехт, като постепенно преобразил цялата фасада. Помогнал му и друг ексцентричен творец – Диф Фийд, който притежава студио за татуировки в центъра на града. „Хората от блока искаха целият проект да донесе нещо позитивно – разказва Ян. – Първата идея беше да нарисувам огромна усмихната физиономия. Просто мисля, че всички ще са по-щастливи, когато съзрат ухилен емотикон. Но тази идея някак не обхващаше всичко и ми се стори твърде елементарна.

Така се ражда идеята художникът да създаде огромна библиотека върху фасадата, която на всичко отгоре да имитира 3D обект. Според него книгите също са нещо, което предизвиква хората да се усмихват!

И тук дошла най-предизвикателната част от проекта. В избора на книгите, които да бъдат изобразени, се включили живущите в сградата. Така се оказало, че ще са на общо осем езика. Единственото правило, което наложил художникът, било да няма заглавия, свързани с политиката или с религията.

Книгите, изобразени върху фасадата, са на общо осем езика – нидерландски, английски, френски, полски и др.

goed-formaat-boekenkast3

Цяла седмица се трудил над огромното „платно“ нидерландският артист. Резултатът според всички успял да улови характера и духа на местните хора. „Проектът ги обедини – казва художникът, – и няма значение кой от каква култура произхожда. Сега започнаха да се срещат заради книгите.

А запитан кои са неговите любими четива, Ян отговаря с усмивка: „Странна случка с куче през нощта“ на Марк Хадън и разбира се, „Плейбой“!

Лира.бг по материали от janisdeman.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …