Начало / Любопитно / Църква от по-миналия век се превръща в библиотека

Църква от по-миналия век се превръща в библиотека

Храмът сега е място за срещи

vught-4

Става дума за „Де Петрус – обществен център в нидерландския Вугт. Жителите, пък и гостите на 25-хилядния град, могат да влязат там и да разлистят например новите книги или пък да запишат курс, който да разшири кръгозора и уменията им. На чаша ароматно капучино ги очакват и новите вестници.

Преди няколко години сакралната постройка е реконструирана – и става дом на библиотека и музей. Изграден е и полуетаж, на който има читалня и заседателно помещение. Самият дух на храма е запазен, а присъствието на книгите в него го правят още по-магичен. Ненапразно наричат „Де Петрус” „културното сърце на Вугт”.

Самата институция се управлява сега от фондация, като една от главните цели е да се съхрани културното наследство, като се използват всички възможности за развитие и образоване на общността. Затова и главното послание в работата на центъра е за запазване на идентичността. А единственият път това да се случи е чрез знанието.

6

Църквата във Вугт, която сега е библиотека, се е превърнала в дом на книгите и вярата. Характерът на пространството е запазен, изграден е полуетаж. „Де Петрус” предлага необикновената атмосфера на един истински храм-библиотека

Лира.бг по материали от DePetrus

Прочетете още

caption (1)

Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Носи името на Луи Нюсер Съвременната архитектура е на почит в Ница, както си личи …