Начало / Любопитно / Книжарница се крие в една от църквите на Маастрихт

Книжарница се крие в една от църквите на Маастрихт

Храмът крие днес необикновена енергия

Must-See-Maastricht160-e1564137379573

Навремето тук имало доминикански орден, но духът е запазен и в по-нови времена! През 2006-а в многовековната църква отваря врати Книжарницата на доминиканците. Според мнозина тя е сред най-красивите на света.

При това самата църква има нелека съдба – осветена през 1294, в самото начало на 18. век я нападат дори войските на Наполеон. След като Доминиканският орден преустановява дейността си тук, красивият храм е склад, архив и дори място за съхранение на велосипеди.

Сега обаче е царство на книгите – запазени са и фрески още от 14. век. Там, където нявга е пеел хор, в момента има приятно кафене, от което може да обгърнеш с поглед сакралното пространство.

През 2008-а „Гардиън“ действително обявява маастрихтската Книжарница на доминиканците за най-красива в света! Защото пази духа на миналото и прибавя към него още сила – с помощта на книгите. Това пък на свой ред я превръща в една от най-посещаваните на Стария континент. Всяка година през вратите на храма-книжарница преминават около 700 хил. души.

hram

Необикновената книжарница работи всеки ден – от понеделник до неделя. Ако Маастрихт е следващата ви дестинация, ще я откриете на адрес: Binnenstad, Dominicanerkerkstraat 1,6211 CP Maastricht

Информация и снимки: maastricht.mustsee.today, solosophie.com и themuseumtimes.com

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …