Начало / Читателски дневник / Книжарите на „Хеликон“ избраха книгата на 2018 г.

Книжарите на „Хеликон“ избраха книгата на 2018 г.

Кое е важно при избора на книга – оценки на критиците, подредба в класациите, препоръка на приятел или на книжарите?… Именно на тях!

Дойде момента да обявим – чрез общо гласуване в комуникационната система на „Хеликон“, изборът на книжарите за книга на 2018 г. е „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън. 211227_b

Защо, след като излезе на предна позиця в 100-те най-продавани от началото на тази година? Интерпретирала по модерен начин част от философията на стоиците, тази книга „влиза под кожата“ с директни послания − да не кръшкаш от отговорност, да мотивираш решенията си без да се обвиняваш за грешките на другите, да не подхранваш кух позитивизъм спрямо реалността, и да си дадеш сметка, че има неща, които не може да притежаваш. Това не означава, че нямаш право да мечтаеш. Работа, усърдие и постоянство, семпли на пръв поглед думи, подплатени с точни примери от живота на успели хора, така трудът на Марк Менсън стана предпочитан и от клиентите на книжарниците, и от работещите в тях.

От блогър американецът бързо се превърна в един от най-търсените автори в световен мащаб, а самото заглавие The Subtle Art of Not Giving a F*ck, в превод на български  „Тънкото изкуство да не ти пука”, кара човек да надникне вътре и да продължи да чете… на която страница го свари настроението. „Много хора − пише авторът − са се вманиачили до такава степен да жи­веят „правилно”, че накрая пропускат изобщо да живеят“. Вярно е и не е странно, че изобилстващо с подобни цитати „Тънкото изкуство да не ти пука“ е изборът на книжарите на „Хеликон“ за 2018г.

Понеже съмнението е форма на интелигентност, решихме да проверим на кои популярни и редки езици има издания. Вижте някои, любопитно е!

ezik5

Изборът на книжарите проследи: Людмила Еленкова

Прочетете още

61308215-knjige

Топ 201: Най-купуваните през 2018-а

Краси Проданов & Люси Еленкова Какво ли е тънкото изкуство да не ти пука да …