Начало / България / „Чамкория“ на Милен Русков е изборът на книжарите за 2017 г.

„Чамкория“ на Милен Русков е изборът на книжарите за 2017 г.

206825_bЗа трета поредна година Хеликон“ обявява „Изборът на книжарите“. „Чамкория“ на Милен Русков е победителят за 2017 г.

123-ма книжари от 25 книжарници в 20 града на България споделиха какво четат и препоръчват. Сред море от заглавия, сериозен брой продажби и нестихващ поток читатели, книжарите формираха спонтанно, но единодушно жури. Бе проведено гласуване, в което всеки трябваше да избере една от прочетените нови книги за последната година. Накрая комуникационната система на най-голямата книжарска верига „Хеликон“ обработи данните и излъчи класацията.

Два български романа заемат първите места в нея. „Чамкория“ е следван по петите от „Хавра“ на Захари Карабашлиев. На трето място и съвсем близо до тях е турската писателка Елиф Шафак с „Трите дъщери на Ева“.

Тези творби заслужават награда, чиято стойност не е парична. Тя се изразява в лично отношение, дълго изграждан вкус и рефлекс за добра литература. Освен читател по професия, книжарят има вътрешен свят, способен на възторзи и трусове, понякога изглежда безпощаден реалист, друг път реещ се мечтател. Когато намери своята книга обаче, той става безкомпромисен, а мнението му звучи така:

„Избирам „Чамкория“ на Милен Русков за книга на годината заради невероятната му способност с размах, стил и дух да възкреси, опише и даже пренапише (в името на художествената история) една епоха толкова живо, сякаш сам е  бил част от нея. Заради увлекателния му стил на разказване като автор (доказал се още с „Възвишение“), експресивния език на героя бай Слави, свежия му хумор и несекващо чувство за самоирония. Заради магичната му способност да рисува с думи и светлата, и тъмната страна на събития и хора. Заради умението му да разсмива и разплаква с еднаква сила. Заради това, че възроди вярата ни в българската литература и ни накара да погледнем и отвъд себе си като народ“.

Мнозина книжари заложиха на класиците, тук е Габриел Гарсия Маркес с последната му творба „Моите тъжни проститутки“. Съвременниците не отстъпват − Фредрик Бакман отново е сред най-четените, като тази година авторът на „Човек на име Уве“ триумфира с Бьорнстад“.

Изборът на „Забранени истории от Северна Корея“ от анонимния Банди показва, че хората, които продават книги, имат не само романтично отношение към света, но и социална непримиримост.

195464_bОще поддържа огъня арменката Нарине Абгарян. Интересът към нейното творчество не стихва, този път 4269072_bс романа Манюня“. Предишният ù роман „Три ябълки паднаха от небето“ стана победител за 2016-а с такава категоричност, че самата авторка благодари на „Хеликон“.

Първият излъчен автор в „Изборът на книжарите“ е Мишел Уелбек, който спечели през 2015-а с „Подчинение“

 

Прочетете още

20221109_He_Knijarite_Post

„Сърце“ е изборът на книжарите на „Хеликон“ за 2022 г.

Книга на Виктория Бешлийска печели за втора поредна година, след като миналата – 2021 г. …