На фокус
Начало / Без категория / На гости в парижкия апартамент, вдъхновил написването на три книги

На гости в парижкия апартамент, вдъхновил написването на три книги

Мишел Гейбъл, Карън Суон и Алисън Ричман откриват там своите сюжети

CjXR7P6Z-1280x720

За почти мистичното жилище се заговори преди няколко години, когато беше открито цялото в прахоляк и пълно със съкровища, напомнящи за по-миналия век. И наистина, парижкият апартамент е като порта във времето – недокоснат от човешка ръка повече от 70 години. А експерти стигат до него буквално случайно, след като собственичката си отива от света ни на 91. Госпожа Дьо Флориан напуска панически своето жилище, за да избегне Втората световна война. Спокоен пристан намира в южната част на родината си. Повече обаче не се завръща в любимия си парижки апартамент и така вратата остава заключена за поразителните седем десетилетия.

Самият имот се намира на привлекателно място близо до Парижката опера. Отключен е заедно със специалисти, които да направят опис на намереното. Едно от най-ценните притежания на госпожа Дьо Флориан, оказва се, са картините на италианския художник Джовани Болдини от по-миналия век. Първите, прекрачили прага на апартамента, споделят, че са се почувствали като в двореца на Спящата красавица – на място, в което времето е спряло някъде около 1900 г.

Но изненадите съвсем не свършват дотук. На една от картините на италианския художник е изобразена бабата на собственичката Март – навремето била муза на самия Болдини. На организирания по-късно търг платното е продадено за еквивалента на около 4 млн. лв. Сред любопитните находки са и вързаните с панделка любовни писма на бабата Дьо Флориан, популярна актриса навремето, които тя получавала години наред от своите обожатели.

tri

Интересна е литературната трансформация на находката. „Парижка тайна“ на Карън Суон е за млада лондончанка на име Флора, свикнала хищно да се бори за произведения на изкуството. Сега тя се наема да разкрие тайната на безценните находки в апартамента. Но ѝ предстои дълго пътуване в свят от лъжи, интриги и проблеми, способни да съсипят не един живот.

Мишел Гейбъл пък нарича героинята си Ейприл, американка, която се изправя пред смушаващите тайни, обитаващи като духове това жилище. Ровейки се в живота на една непозната от миналото, разбира много и за своя собствен в „Парижкият апартамент“Била съм в Париж много пъти споделя авторката в интервю специално за Лира.бг. – Разбира се, не можах да вляза в апартамента, защото е частна собственост, но го разгледах отвън.

The Velvet Hours засега няма издание на български, но е от авторка, която добре познаваме – Алисън Ричман. Тя нарича героите с истинските им имена и по страниците на книгата ѝ оживява Март дьо Флориан – изящна парижка куртизанка, посветила живота си на изкуството и красотата. На края на своите дни, тя решава да разкаже историята си на своята внучка. По страниците на книгата оживяват артефактите, открити действително в този толкова необикновен парижки апартамент.

Но нека открехнем и ние вратата му…

Лира.бг по материали от „Дейли Мейл“ и Хеликон

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …