Начало / България / Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано

Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано

Намира се точно в центъра на града

73167838_2423709401224679_4457474169692487680_n

Скулптурната композиция е дело на българина Адриан Новаков. Визуално паметникът прилича на този на софийския площад „Славейков“, но на пейката е приседнал само синът от творческата фамилия.

Големият наш поет прекарва последните месеци от живота си в изгнание, след като е уволнен от поста директор на Народната библиотека. Във все по-лошо физическо и психическо състояние, той живее в Рим, Флоренция и Милано. Умира на 28 май 1912 г. в курортното селище Брунате.

В двора на тамошната библиотека има паметник на Славейков вече повече от десет години. Паметна плоча е поставена и върху дома, в който е живял в Рим. Новият паметник се намира близо до градската библиотека Сормани.

Скулпторът, чието дело е композицията, спечели преди година конкурс за паметник пред родната къща на поета в Трявна. Новият проект визуално наподобява този в България.

Преди няколко месеца пък се заформи творческа дискусия за реставрацията на най-известния паметник на двамата Славейкови – този на добре познатия софийски площад. Брожения тогава предизвикаха сенките, монтирани допълнително, както и висящият във въздуха бастун на сина Славейков.

Изработката на новия монумент отнема четири месеца. Създаден е предварително в ателието на Адриан Новаков, след което е транспортиран до Милано. Проектът е финансиран от българи, живеещи в чужбина.

Лира.бг по материали от интернет
Снимките са от фейсбук профила на БНР „Хоризонт“

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

IMG-20191108-WA0005

Тържествено бе открита книжарница „Хеликон“ във Враца

В истински празник се превърна официалното откриване Книжарницата работи от началото на лятото, но набра скорост, …