Начало / България / Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано

Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано

Намира се точно в центъра на града

73167838_2423709401224679_4457474169692487680_n

Скулптурната композиция е дело на българина Адриан Новаков. Визуално паметникът прилича на този на софийския площад „Славейков“, но на пейката е приседнал само синът от творческата фамилия.

Големият наш поет прекарва последните месеци от живота си в изгнание, след като е уволнен от поста директор на Народната библиотека. Във все по-лошо физическо и психическо състояние, той живее в Рим, Флоренция и Милано. Умира на 28 май 1912 г. в курортното селище Брунате.

В двора на тамошната библиотека има паметник на Славейков вече повече от десет години. Паметна плоча е поставена и върху дома, в който е живял в Рим. Новият паметник се намира близо до градската библиотека Сормани.

Скулпторът, чието дело е композицията, спечели преди година конкурс за паметник пред родната къща на поета в Трявна. Новият проект визуално наподобява този в България.

Преди няколко месеца пък се заформи творческа дискусия за реставрацията на най-известния паметник на двамата Славейкови – този на добре познатия софийски площад. Брожения тогава предизвикаха сенките, монтирани допълнително, както и висящият във въздуха бастун на сина Славейков.

Изработката на новия монумент отнема четири месеца. Създаден е предварително в ателието на Адриан Новаков, след което е транспортиран до Милано. Проектът е финансиран от българи, живеещи в чужбина.

Лира.бг по материали от интернет
Снимките са от фейсбук профила на БНР „Хоризонт“

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …