Начало / Читатели / Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Традицията повелява – нощта на 31 октомври е отредена за Вси светии

r0_144_3740_2247_w1200_h678_fmax

Мнозина свързват маскарада, който придружава празника в католическите страни, с келтския ритуал Сауин. От чисто богословска гледна точка, денят е за почит на християнските светци и мъченици. Келтските друиди пък се обличали страшно, за да прогонят надалеч злото – нещо, което е в основата и на християнството само по себе си. Светлината също играе важна роля в нощта на Вси светии. Тя пък се доближава до идеята на индийския Дивали, който беше на 27 октомври. Целта е една, да прогоним мрака! А ето от нас порция книги, страшни, колкото тъмата в нощта на 31 октомври.

210644_b

Сияние в мрака“: трепериш и искаш още

Ханс-Оке Лиля, страстен почитател на Стивън Кинг, е съставител на този сборник. Разказите в него са 12 и са изтъкани от ужас. Както обича да казва Ханс-Оке, „Пазете се, но… и се бойте!“ Сред авторите в „Сияние в мрака“ ще срещнем имената на Стивън Кинг, Бев Винсънт, Клайв Баркър и др.

642105_b

То. Част втора“: ужасът винаги се завръща

Стивън Кинг е сред най-споменаваните имена тази есен – от една страна, в кината се появи „То. Част втора“, а пък от друга, новата му книга оглави листа на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Иначе сюжетът тук е от ужасен по-ужасен. Героите от първата книга се събират 28 години по-късно. Клубът на неудачниците пак ще се сблъска с чудовище, родено от мрака… Това е ТО.

220274_b

Вилицата, вещицата и драконът“: романтично страшна история

Кристофър Паолини стана известен като създателя на Ерагон. Казват, че сътворява своето кралство Алагезия за година. За да популяризира книгата си, навлякъл средновековни дрехи и тръгнал да обикаля училища и библиотеки. Честно казано, това е по-скоро смешно, отколкото страшно, но иначе от книгата съвсем сериозно могат да те побият тръпки. Ето, и във „Вилицата, вещицата и драконът“ Ерагон пак се изправя пред предизвикателства – например това да обучи ново поколение Драконови ездачи.

185529_b

Домът на мис Перигрин за чудати деца“: добре дошли в света на сенките

Смразяващ хлад лъха още от корицата на книгата, създадена от Рансъм Ригс. Започва както си е нужно за едно четиво, което цели да предизвика страх – със семейна трагедия. Децата на мис Перигрин са изолирани на самотен остров, а домът им е свърталище на вятъра и самотата. Чудесна атмосфера, в която да останем сами с книгата… цяла нощ.

220372_b

Софийски магьосници 3“: страх в полите на Витоша

Поредицата на Мартин Колев предлага като цяло чудесно забавление, като страшните сцени са важна част от нея. Сега в играта се включват и вещиците от Витоша, на които се натъква една нощ главният герой. Само да вметнем, че софийският смог може да е резултат и от отровния им дъх, но нека се върнем в книгата… А в нея демоните, сред които се оказва Свилен, го изправят пред битка и с вътрешните му страхове. Което в крайна сметка е най-важното и на самия Хелоуин – възможността да се преборим сами със себе си, че пак да бъде светлина!

Страховити истории – разгледайте специалната подборка за Хелоуин на Хеликон
Купчинката за страхуване подреди Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

lenost

Автори, които са ни на сърцето: Роалд Дал, Агата Кристи, Смирненски

Разтваряме с любов книгите на рождениците Имената на седмицата са на световни и родни автори …