Начало / Читатели / Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Традицията повелява – нощта на 31 октомври е отредена за Вси светии

r0_144_3740_2247_w1200_h678_fmax

Мнозина свързват маскарада, който придружава празника в католическите страни, с келтския ритуал Сауин. От чисто богословска гледна точка, денят е за почит на християнските светци и мъченици. Келтските друиди пък се обличали страшно, за да прогонят надалеч злото – нещо, което е в основата и на християнството само по себе си. Светлината също играе важна роля в нощта на Вси светии. Тя пък се доближава до идеята на индийския Дивали, който беше на 27 октомври. Целта е една, да прогоним мрака! А ето от нас порция книги, страшни, колкото тъмата в нощта на 31 октомври.

210644_b

Сияние в мрака“: трепериш и искаш още

Ханс-Оке Лиля, страстен почитател на Стивън Кинг, е съставител на този сборник. Разказите в него са 12 и са изтъкани от ужас. Както обича да казва Ханс-Оке, „Пазете се, но… и се бойте!“ Сред авторите в „Сияние в мрака“ ще срещнем имената на Стивън Кинг, Бев Винсънт, Клайв Баркър и др.

642105_b

То. Част втора“: ужасът винаги се завръща

Стивън Кинг е сред най-споменаваните имена тази есен – от една страна, в кината се появи „То. Част втора“, а пък от друга, новата му книга оглави листа на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Иначе сюжетът тук е от ужасен по-ужасен. Героите от първата книга се събират 28 години по-късно. Клубът на неудачниците пак ще се сблъска с чудовище, родено от мрака… Това е ТО.

220274_b

Вилицата, вещицата и драконът“: романтично страшна история

Кристофър Паолини стана известен като създателя на Ерагон. Казват, че сътворява своето кралство Алагезия за година. За да популяризира книгата си, навлякъл средновековни дрехи и тръгнал да обикаля училища и библиотеки. Честно казано, това е по-скоро смешно, отколкото страшно, но иначе от книгата съвсем сериозно могат да те побият тръпки. Ето, и във „Вилицата, вещицата и драконът“ Ерагон пак се изправя пред предизвикателства – например това да обучи ново поколение Драконови ездачи.

185529_b

Домът на мис Перигрин за чудати деца“: добре дошли в света на сенките

Смразяващ хлад лъха още от корицата на книгата, създадена от Рансъм Ригс. Започва както си е нужно за едно четиво, което цели да предизвика страх – със семейна трагедия. Децата на мис Перигрин са изолирани на самотен остров, а домът им е свърталище на вятъра и самотата. Чудесна атмосфера, в която да останем сами с книгата… цяла нощ.

220372_b

Софийски магьосници 3“: страх в полите на Витоша

Поредицата на Мартин Колев предлага като цяло чудесно забавление, като страшните сцени са важна част от нея. Сега в играта се включват и вещиците от Витоша, на които се натъква една нощ главният герой. Само да вметнем, че софийският смог може да е резултат и от отровния им дъх, но нека се върнем в книгата… А в нея демоните, сред които се оказва Свилен, го изправят пред битка и с вътрешните му страхове. Което в крайна сметка е най-важното и на самия Хелоуин – възможността да се преборим сами със себе си, че пак да бъде светлина!

Страховити истории – разгледайте специалната подборка за Хелоуин на Хеликон
Купчинката за страхуване подреди Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …