Начало / Любопитно / Библиотека като гнездо построи Сидни

Библиотека като гнездо построи Сидни

Сградата е създадена от японски архитект
15091KG-DarlingSquareLibrary-12__1_

Кръглата сграда цялата е опасана от дървен елемент, като цялата му дължина е 23 км. Така е постигнат ефектът на гнездо, а в същото време светлината прониква безпрепятствено в новата библиотека. Кенго Кума, авторът на проекта, е известен именно с любовта си към дървото. Негов е проектът и за олимпийския стадион в Токио за игрите догодина.

Интериорът на новата библиотека пък е създаден от австралийско архитектурно студио – Sydney Architects Bligh Voller Nield. Шестетажната сграда е приютила освен библиотеката и търговски кът, детски център, ресторант, че и бар на покрива. Идеята е пространството да предложи място за много срещи – приятелски и делови, но също и място за четене, задълбочена работа и отдих.

Едно от любопитните кътчета на новата библиотека ще е технологичната читалня, която предлага 3D принтер и други новости. Друг акцент ще са събитията – срещи, семинари, работни ателиета, които ще предлагат поглед към света на литературата, но и среща с реалността на света ни днес.

Библиотеката е част от стратегията за развитие на нов район в Сидни – Darling Harbour. Замислена е като важно обществено пространство, в което жителите на квартала да се срещат и да обменят идеи. По рафтовете ще има около 30 хил. книги. Самата тя е част от City of Sydney – обществена библиотека с общо девет клона в града. Откриването е планирано за 28 октомври 2019 г.

Лира.бг по материали от City of Sydney и Kengo Kuma&Associates

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Hay_on_Wye_Bookshop2

Столици на книгите привличат читатели от цял свят

Феноменът е от 60-те на миналия век „Уикипедия“ може да ви разкаже за поне 40 …