Начало / Свят / Две писателки си поделиха наградата Букър

Две писателки си поделиха наградата Букър

imagesДве писателки си поделиха наградата за англоезичен роман Букър.

За най-добър роман на английски език бяха отличени Маргарет Атууд за „Заветите“ и Бернардин Еваристо за „Момиче, жена, друго“. Двете дами ще си поделят по 50 000 лири.

79-годишната Атууд стана най-възрастният лауреат на Букър. Романът й „Заветите“ е продължение на бестселъра от 1985 г. „Историята на прислужницата“. Това е втори престижен приз Букър за нея, след като през 2000 г. получи наградата и за „Слепият убиец“.

Еваристо пък е първата тъмнокожа носителка на отличието. Романът й „Момиче, жена, друго“ разкaзва историята на 12 души, предимно жени и тъмнокожи, на възраст от 19 до 93 години.

Изборът на журито бе посрещнат с недоумение, тъй като е в пълен разрез с правилата на наградата. „Няколко пъти ни беше казано доста ясно, че по правилата можем да изберем само един победител. Но постигнахме консенсус да заобиколим правилата и да разделим наградата на две победителки“, коментира председателят на журито Питър Флорънс.

Всъщност това не е първият случай, в който има двама победители – през 1992 г. Майкъл Ондатджи дели приза, получен за „Английския пациент“, с Бари Ънсуърт за Sacred Hunger. След това обаче организаторите решават да променят правилата и позволяват лауреатът да е само един. В последствие няколко от председателите на журито опитват да заобиколят новото правило, но организаторите се налагат.

Общо 151 заглавия са били обсъждани за тазгодишните награди.

Букър е една от най-престижните литературни награди в света. Сред предишните лауреати са Салман Рушди, Хилари Мантъл, Дж. М. Кутси и др.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

3175

Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Последните нейни стихове са от 2007-а Славната писателка ще издаде наесен нова стихосбирка, която е …