Начало / Свят / Две писателки си поделиха наградата Букър

Две писателки си поделиха наградата Букър

imagesДве писателки си поделиха наградата за англоезичен роман Букър.

За най-добър роман на английски език бяха отличени Маргарет Атууд за „Заветите“ и Бернардин Еваристо за „Момиче, жена, друго“. Двете дами ще си поделят по 50 000 лири.

79-годишната Атууд стана най-възрастният лауреат на Букър. Романът й „Заветите“ е продължение на бестселъра от 1985 г. „Историята на прислужницата“. Това е втори престижен приз Букър за нея, след като през 2000 г. получи наградата и за „Слепият убиец“.

Еваристо пък е първата тъмнокожа носителка на отличието. Романът й „Момиче, жена, друго“ разкaзва историята на 12 души, предимно жени и тъмнокожи, на възраст от 19 до 93 години.

Изборът на журито бе посрещнат с недоумение, тъй като е в пълен разрез с правилата на наградата. „Няколко пъти ни беше казано доста ясно, че по правилата можем да изберем само един победител. Но постигнахме консенсус да заобиколим правилата и да разделим наградата на две победителки“, коментира председателят на журито Питър Флорънс.

Всъщност това не е първият случай, в който има двама победители – през 1992 г. Майкъл Ондатджи дели приза, получен за „Английския пациент“, с Бари Ънсуърт за Sacred Hunger. След това обаче организаторите решават да променят правилата и позволяват лауреатът да е само един. В последствие няколко от председателите на журито опитват да заобиколят новото правило, но организаторите се налагат.

Общо 151 заглавия са били обсъждани за тазгодишните награди.

Букър е една от най-престижните литературни награди в света. Сред предишните лауреати са Салман Рушди, Хилари Мантъл, Дж. М. Кутси и др.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …