Начало / Свят / Маргарет Атууд предизвика фурор с новата си книга

Маргарет Атууд предизвика фурор с новата си книга

Продължението на „Разказът на прислужницата” вече е в книжарниците
wcf3.0

Създадена през 1985-а, „Разказът на прислужницата“ пренася във въображаемата република Галаад. Жените не раждат, животът отива наникъде…

Хитът на канадската писателка се превърна в сериал и пълнометражен филм. Интересът към него не спадаше дълги години, за да се появи сега продължението, наречено The Testaments.

Критиците спокойно казват, че точно The Testaments ще е литературното събитие на 2019-а. Един поглед към лондонската Waterstones показва защо е така… Премиерата на The Testaments в нощта на понеделник срещу вторник протича там само срещу предварително закупени билети. Опашката се точи по „Пикадили” и завива два пъти край съседните сгради.

Самата книга най-нетърпеливите започват да си купуват точно в полунощ. Витрината е в зелено – точно в оттенъка от корицата на новата книга на Маргарет Атууд.

Всъщност много книжарници канят на полунощна среща с чаканото 34 години продължение. Други пък отварят по-рано – в 7 или 8 сутринта. За следващата вечер – 10 септември, е обявена среща-дискусия със самата Атууд в Кралския национален театър. Билетите за нея са безнадеждно продадени още от март. Събитието ще се излъчва в общо 1300 киносалона в англоговорящите страни – досущ като оперите, които се предават по същия начин.

А книгата вече е родила и първия парадокс. Заради техническа грешка „Амазон” разпраща купените книги със седмица по-рано на няколкостотин щастливци.

The Testaments отговаря на всички въпроси, казва авторката

Margaret Atwood The Testaments.jpg_39326315_ver1.0_1280_720

The Testaments е продължението на „Разказът на прислужницата” – казва самата авторка пред Time. – По своя начин отговаря на всички въпроси, които получавах години наред от читателите. Струва ми се подходящо, че излиза точно сега, когато ситуацията в много страни се доближава до тази в Галаад вместо да се отдалечава от нея.

Измислената страна се ражда на територията на САЩ след приключване на гражданската война. Жените са подчинени на мъжете, нямат право да работят, да четат, да притежават каквото и да е. За съвременния свят напомня и съсипаната природа. Новата история започва 16 години след тази в „Разказът на прислужницата”. Но разказвачките този път са три. Едва излязлата книга вече се радва на интереса на филмовите продуценти. Очакваме я и на български.

Лира.бг по материали от Waterstones, Readings и Time

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …