Начало / Любопитно / Антична библиотека намериха край Везувий

Антична библиотека намериха край Везувий

Американски учени твърдят, че ще разчетат обгорелите пергаменти

5962241_

Университета в Кентъки се е заел с амбициозната задача да възкреси частица от библиотека в затрупаните от вулкана градове. Свитъците ще бъдат подложени на високоенергийно рентгеново лъчение. След това думата ще имат компютрите, чиято задача ще е да възстановят липсващите части. Те ще отделят овъглената материя на текста от тази на неговия носител, хартията. „Дори по-запазените свитъци са невъзможни за разчитане, тъй като ще се разтрошат при първия опит да бъдат разтворени„, казва проф. Брент Сийлс, който води екипа. Самият той е специалист по цифровизация и дигитални технологии. За разчитането на древните текстове си е поставил амбициозната задача да изобрети необходимата за това техника.

Два от свитъците ще бъдат тествани във Френския институт в Париж. Част са от вдъхновяваща сбирка от общо 1800 папируса, открити в Херкуланеум през 1752 г. Това е древен град в Неаполския залив, споделил съдбата на Помпей и Стабии при избухването на Везувий в началото на нашата ера.

Сбирката всъщност се счита за единствената открита цяла антична библиотека, която се е запазила в значителна степен. Намерена е в дома на един от роднините на самия Юлий Цезар.

Текстовете са създавани с мастило, изработено от въглен и без наличие на метали в него, което допълнително затруднява разчитането. Учените пък водят дебати какво е точно съдържанието, като се смята, че това са философски текстове, писани на латински или старогръцки. Така или иначе, смята се, че ще дадат напълно нов поглед към античността.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …