Начало / България / Ясен Гюзелев отдава почит на Жул Верн и Пушкин

Ясен Гюзелев отдава почит на Жул Верн и Пушкин

Приключения и фантастика лъха от новата изложба

r-orig-orig-zhul-vern-pushkin-iasen-giuzelev (3)

Художникът е сред най-известните български илюстратори и се е подписал на практика под цялата съкровищница на световната литература. Остава верен на себе си и в изложбата, която отвори врати в галерия „Арте” в София.

Две книги са в центъра на показаното – „Пътешествие до центъра на Земята” от Жул Верн и „Дама Пика” на Пушкин.

Една от най-сложните задачи, която стояла пред него, била да пресъздаде онзи Санкт Петербург отпреди две столетия, за да е неговата „Дама Пика” достоверна. Интересно е, че поръчката да илюстрира книгата на руския класик идва от тайландско издателство. Сега е достъпна на български и в Хеликон.

Руска връзка има и в илюстрациите за „Пътешествие до центъра на Земята”. Точно заради тях съвсем наскоро художникът бе сред лауреатите на поредния Московски  панаир на книгата. А иначе благодарение на Жул Верн Ясен Гюзелев събужда по един романтичен начин приключенския дух, с който са отраснали поколения деца. И пресъздава света, който описва френският писател в знаменития си роман.

Художникът казва, че специално препрочел „Пътешествие до центъра на Земята”, преди да хване четката. И най-неочаквано в него се пробудили чувствата, които изпитвал като дете. И закопнял за нови светове, за открития и пътешествия. Сам заявява, че начинът, по който тръгваме да пътуваме, първо е със силата на духа.

Разбира се, илюстрациите ще се превърнат и в книга. „Пътешествие до центъра на Земята” – така, както вижда романа на Жул Верн българският художник, ще излезе първо в Испания.

Вижте още илюстрации от изложбата

Лира.бг по материали от БНТ и интернет

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …