Начало / Интервюта / Преслава Колева: Холи Блек се възползва от западноевропейския фолклор

Преслава Колева: Холи Блек се възползва от западноевропейския фолклор

Тя е ексцентрична, чаровна и пише така, че всяка нейна книга попада в класациите

Preslava (1)

Блогъри, влогъри и въобще читателите-тийнейджъри не спират да хвалят романите й. На какво се дължи успеха на Холи Блек – една от най-популярните съвременни авторки във фентъзи жанра, разказва Преслава Колева от екипа на изд. „Ибис“.

– Коя е Холи Блек извън литературата – има ли нещо любопитно в нейната биография?

– Холи Блек въплъщава американската мечта. Тя е постигнала международен успех, но също така е и призната в литературните среди. Нейни книги са били сред финалистите за наградите „Айзнър“ и „Лоудстар“ за най-добра тийн книга. През 2014 г. печели наградата „Митопоетик“ за детска литература с романа си Doll Bones. Омъжена е за ученическата си любов и като алтернативна кариера е обмисляла да стане библиотекарка.

 – Знам, че тя е автор на поредици, които младежите следят с интерес. Последната ѝ книга – „Жестокият принц“ , също е част от поредица, „Вълшебният народ“. Може ли да се четат отделно книгите ѝ, или е важна сюжетната нишка?

– „Вълшебният народ“ е трилогия и книгите не могат да се четат самостоятелно. Повествованието се развива хронологично и проследяваме историята на главната героиня Джуд Дуарте. Основната сюжетна нишка е стремежът на Джуд да докаже на вълшебните създания, че е също толкова добра като тях и да извоюва своето място в Царството на феите. Досега са излезли първа и втора книга от трилогията, съответно „Жестокият принц“ и „Злият крал“, като всяка книга завършва с неочакван обрат, който кара читателите да жадуват да прочетат какво се случва после.

Hol

 – Темата за феите е много експлоатирана във фентъзи жанра. Как подхожда Холи Блек към нея?      

– Фентъзи жанрът като цяло стъпва върху митологията и фолклорните предания. Обикновено писателите избират или да използват мотиви и да изградят нещо напълно ново и различно, или пък да черпят с пълни шепи от митовете и легендите, като ги вплетат по нов и модерен начин. Холи Блек е избрала втория вариант, възползвала се е от западноевропейския фолклор и предания за феи и ги е представила по автентичен начин – те не могат да лъжат, да докосват метал, живеят вечно и са много красиви. Но същевременно са жестоки създания, които обожават да си правят шеги с хората. Всичко това обаче е само фон, на който Холи Блек отправя своето истинско послание срещу расизма. Използвайки една приказна и интригуваща обстановка, тя показва на читателя истинското лице на расовата дискриминация.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

__thumbnail-post-381283-percy-jackson-and-the-olympians--un-teaser-dvoil-justabouttv

„Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ – старт на сериала по книгите на Рик Риърдън

Нова адаптация на легендарната поредица на Рик Риърдън Това е проект на „Disney+“, който тръгва …