На фокус
Начало / Интервюта / Преслава Колева: Холи Блек се възползва от западноевропейския фолклор

Преслава Колева: Холи Блек се възползва от западноевропейския фолклор

Тя е ексцентрична, чаровна и пише така, че всяка нейна книга попада в класациите

Preslava (1)

Блогъри, влогъри и въобще читателите-тийнейджъри не спират да хвалят романите й. На какво се дължи успеха на Холи Блек – една от най-популярните съвременни авторки във фентъзи жанра, разказва Преслава Колева от екипа на изд. „Ибис“.

– Коя е Холи Блек извън литературата – има ли нещо любопитно в нейната биография?

– Холи Блек въплъщава американската мечта. Тя е постигнала международен успех, но също така е и призната в литературните среди. Нейни книги са били сред финалистите за наградите „Айзнър“ и „Лоудстар“ за най-добра тийн книга. През 2014 г. печели наградата „Митопоетик“ за детска литература с романа си Doll Bones. Омъжена е за ученическата си любов и като алтернативна кариера е обмисляла да стане библиотекарка.

 – Знам, че тя е автор на поредици, които младежите следят с интерес. Последната ѝ книга – „Жестокият принц“ , също е част от поредица, „Вълшебният народ“. Може ли да се четат отделно книгите ѝ, или е важна сюжетната нишка?

– „Вълшебният народ“ е трилогия и книгите не могат да се четат самостоятелно. Повествованието се развива хронологично и проследяваме историята на главната героиня Джуд Дуарте. Основната сюжетна нишка е стремежът на Джуд да докаже на вълшебните създания, че е също толкова добра като тях и да извоюва своето място в Царството на феите. Досега са излезли първа и втора книга от трилогията, съответно „Жестокият принц“ и „Злият крал“, като всяка книга завършва с неочакван обрат, който кара читателите да жадуват да прочетат какво се случва после.

Hol

 – Темата за феите е много експлоатирана във фентъзи жанра. Как подхожда Холи Блек към нея?      

– Фентъзи жанрът като цяло стъпва върху митологията и фолклорните предания. Обикновено писателите избират или да използват мотиви и да изградят нещо напълно ново и различно, или пък да черпят с пълни шепи от митовете и легендите, като ги вплетат по нов и модерен начин. Холи Блек е избрала втория вариант, възползвала се е от западноевропейския фолклор и предания за феи и ги е представила по автентичен начин – те не могат да лъжат, да докосват метал, живеят вечно и са много красиви. Но същевременно са жестоки създания, които обожават да си правят шеги с хората. Всичко това обаче е само фон, на който Холи Блек отправя своето истинско послание срещу расизма. Използвайки една приказна и интригуваща обстановка, тя показва на читателя истинското лице на расовата дискриминация.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Цветина Цолова: Много студенти ще се припознаят в герой от „Случаят с третата сила“

Ърбън фентъзи с отличен хумор Това е трета книга на Цветина Цолова, след сборника с разкази …