Начало / Интервюта / Илко Минев: Да извадим богатство от джунглите на Амазония, без да я унищожаваме

Илко Минев: Да извадим богатство от джунглите на Амазония, без да я унищожаваме

  • Проблем, който съществува от 40 години, се  разпали сега като нов
  • В щата, в който живея аз, е запазена 96% от джунглата
  • Интересите на Франция и Ирландия са чисто политически

tri

Пожарите в Амазония в края на лятото разпалиха страсти и икономически интереси. Стигна се до демонстрации на неотстъпчивост, размяна на реплики между кабинетите на Жаир Болсонаро и Еманюел Макрон, дори на лични обиди, което провокира самият Паулу Коелю да се извини на французите, Стинг да каже, че не е време за свирене, понеже светът гори, Брад Пит да впрегне чара си за потушаването на един – прераснал в словесен, международен огън.

Докато той още тлее, в България отново пристигна Илко Минев. Предприемач и автор на три книги, който живее почти половин век в Манаус, столицата на щата Амазонас. Разчитаме на неговия опит и трезва преценка и на човек, бил непосредствено на мястото на събитията. Затова побързахме да му зададем няколко въпроса.  

– Господин Минев, защо пожарите в Амазония тази година се превърнаха в катаклизъм ?

– По време на сухия период  е нормално да има пожари. В момента идвам от Португалия, където  пак хванах голям огън, в Гърция, помните, се случи същото, в Калифорния…В цял свят горите се обновяват така. От друга страна, хората ги унищожават, защото това е единственият начин по който дребните земеделци могат да засадят нещо и да изхранят семействата си. Тази година обаче проблем, който съществува от 20, 30, може би 40 години, се разпали като нов. Тенденцията е към поляризация и не само в Бразилия. Тези, които са на власт, и другите, загубили властта, се обвиняват взаимно. Уви, не са прави, просто всички имат вина.

– За какъв мащаб на бедствието става дума? 

– Говори се за 25 хил. огнища на пожари. От гледна точка на мащабите в Бразилия, това не е много, но за България е. В Бразилия обаче съществуват по-сериозни проблеми, например липсват лесничеи или ако има, те са крайно недостатъчно, дори по-малко, отколкото в Ирландия. Органите, които трябва да се занимават, си стоят по кабинетите в големите градове, оборудвани с климатици, вместо да отидат в джунглата и да видят какво може да се направи на място. Единственото положително нещо е, че се вдигна голям шум, който развали имиджа на Бразилия пред света и се надявам институциите да променят своя подход. Иначе страната третира своите джунгли по-добре, отколкото много други държави. Представете си – между 60 и 80% от цяла Амазония е запазена. В щата, където аз живея – 96%. Тази година там пушек не съм видял.

– Но всички са настръхнали срещу президента Болсонаро?  

– Понеже е десен президент, левицата твърди, че той е отговорен.  Не е съвсем вярно, проблемът съществуваше и при Дилма Русев, при Лула де Силва, при Фернандо Енрике Кардозо.

– Все пак този президент отказа помощта на Г-7 по категоричен начин, чак обиждайки Бриджит Макрон.

– Вижте, Болсонаро не е дипломатичен и естествено си има хиляда недостатъка, а сега искат да му прибавят хиляда и първият. В случая етиката на тези, които го нападат, особено Франция и Ирландия, е политическа. Тя не е продиктувана от интерес към природата.

– Като човек, който от дълги години живее в Бразилия, има ли решение на проблема според вас?

– Трудно. Доскоро аз бях износител на местни продукти и много съм спорил с търговски представители на различни агенции. Твърдя, че не става със забрани да не правим нищо в джунглата. Нека намерим нещо, откъдето да извадим богатство, без да я унищожаваме. Могат да се вземат контролирано листа от растения, кори от дървета за лекарства, такова многообразие има, че е жалко да не се използва.

Разговора води Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …