Начало / Интервюта / Илко Минев: Да извадим богатство от джунглите на Амазония, без да я унищожаваме

Илко Минев: Да извадим богатство от джунглите на Амазония, без да я унищожаваме

  • Проблем, който съществува от 40 години, се  разпали сега като нов
  • В щата, в който живея аз, е запазена 96% от джунглата
  • Интересите на Франция и Ирландия са чисто политически

tri

Пожарите в Амазония в края на лятото разпалиха страсти и икономически интереси. Стигна се до демонстрации на неотстъпчивост, размяна на реплики между кабинетите на Жаир Болсонаро и Еманюел Макрон, дори на лични обиди, което провокира самият Паулу Коелю да се извини на французите, Стинг да каже, че не е време за свирене, понеже светът гори, Брад Пит да впрегне чара си за потушаването на един – прераснал в словесен, международен огън.

Докато той още тлее, в България отново пристигна Илко Минев. Предприемач и автор на три книги, който живее почти половин век в Манаус, столицата на щата Амазонас. Разчитаме на неговия опит и трезва преценка и на човек, бил непосредствено на мястото на събитията. Затова побързахме да му зададем няколко въпроса.  

– Господин Минев, защо пожарите в Амазония тази година се превърнаха в катаклизъм ?

– По време на сухия период  е нормално да има пожари. В момента идвам от Португалия, където  пак хванах голям огън, в Гърция, помните, се случи същото, в Калифорния…В цял свят горите се обновяват така. От друга страна, хората ги унищожават, защото това е единственият начин по който дребните земеделци могат да засадят нещо и да изхранят семействата си. Тази година обаче проблем, който съществува от 20, 30, може би 40 години, се разпали като нов. Тенденцията е към поляризация и не само в Бразилия. Тези, които са на власт, и другите, загубили властта, се обвиняват взаимно. Уви, не са прави, просто всички имат вина.

– За какъв мащаб на бедствието става дума? 

– Говори се за 25 хил. огнища на пожари. От гледна точка на мащабите в Бразилия, това не е много, но за България е. В Бразилия обаче съществуват по-сериозни проблеми, например липсват лесничеи или ако има, те са крайно недостатъчно, дори по-малко, отколкото в Ирландия. Органите, които трябва да се занимават, си стоят по кабинетите в големите градове, оборудвани с климатици, вместо да отидат в джунглата и да видят какво може да се направи на място. Единственото положително нещо е, че се вдигна голям шум, който развали имиджа на Бразилия пред света и се надявам институциите да променят своя подход. Иначе страната третира своите джунгли по-добре, отколкото много други държави. Представете си – между 60 и 80% от цяла Амазония е запазена. В щата, където аз живея – 96%. Тази година там пушек не съм видял.

– Но всички са настръхнали срещу президента Болсонаро?  

– Понеже е десен президент, левицата твърди, че той е отговорен.  Не е съвсем вярно, проблемът съществуваше и при Дилма Русев, при Лула де Силва, при Фернандо Енрике Кардозо.

– Все пак този президент отказа помощта на Г-7 по категоричен начин, чак обиждайки Бриджит Макрон.

– Вижте, Болсонаро не е дипломатичен и естествено си има хиляда недостатъка, а сега искат да му прибавят хиляда и първият. В случая етиката на тези, които го нападат, особено Франция и Ирландия, е политическа. Тя не е продиктувана от интерес към природата.

– Като човек, който от дълги години живее в Бразилия, има ли решение на проблема според вас?

– Трудно. Доскоро аз бях износител на местни продукти и много съм спорил с търговски представители на различни агенции. Твърдя, че не става със забрани да не правим нищо в джунглата. Нека намерим нещо, откъдето да извадим богатство, без да я унищожаваме. Могат да се вземат контролирано листа от растения, кори от дървета за лекарства, такова многообразие има, че е жалко да не се използва.

Разговора води Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1468897741

Биография описва Първата дама на САЩ като тиха и опасна

Големият враг на Мелания е заварената Иванка Тръмп The Art of Her Deal е с …