Начало / Читателски дневник / Пет от най-добрите детски книги

Пет от най-добрите детски книги

Всички сме запазили спомени от книгите, които четяхме и споделяхме като деца. Големи приятелски великани, медолюбиви мечки, гладни гъсеници, железни мъже: тези фигури населяват ярките въображаеми пейзажи от нашите детства. Всеки си спомня книгата, която го е накарала да се смее и плаче, тази, към която се обръщат отново и отново. Подобно на тотемите ние ги предаваме на собствените си деца, всяка книга е заклинание сама по себе си.

Всяка една книга тук може да бъде толкова важна за дете от новото поколение, колкото е била важна и за някого от по-старото.

213797_b1. „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“ са изключителни книги, написани от математика Чарлз Доджсън под псевдонима му Луис Карол през 19 век. Той използва логика, хумор и изобретателна фантазия, като създава най-мощните и необичайни произведения в детската литература. Всеки ще е доволен да бъде отвлечен в това „омагьосване“.

117691z2. Поредицата от книги „Хрониките на Нарния“ от Клайв Стейпълс Луис, писана в средата на 20-ти век.

Най-добрите детски книги могат да променят вселената около тях. Всеки може да си спомни първата си среща с Нарния и след това да се опита да влезе през гърба на дрешника в примамливия друг свят. Гениалният удар на Луис, разбира се, кара животните да говорят и вкарва децата в рицарски приключения.

128433z3. „Книга за джунглата“ от Ридиард Киплинг, писана през 1894 година.

Огледан от вълци, Маугли трябва да се изправи пред ужасния тигър с помоща на Балу, „сънна кафява мечка“ и Багира, пантера. Изпълнени с приключения, историите веднага се превърнахав хит, а поведението на животните е парадоксално човешко. Тяхната дивота е проникнала дълбоко във въображението на читателите.

219906_b4. „Артемис Фоул“ от Оуън Колфър, писана през 2001 година.

Чудесна и умна книга, която преобръща детската представа за литература. Нейният герой  Артемис Фоул е 12-годишно момче, което е криминален майстор. Съдържанието е от герои, като клептоман, красиво джудже и кентавър, наречен Фоли. Това е една красива наслада.

197737_b5.“Приказка за Зайчето Питър“ от Беатрикс Потър, писана през 1902 година.

Кой не може да не заобича тази хитро написана приказка за палав заек? Потър си взаимодейства безпроблемно с нейните наблюдателни проучвания на флората и фауната, за да създаде фона на тази чудесна поредица.

 

*Преводът е на Тереса Светославова от Хеликон-Витоша по материали от www.independent.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

picture (7)

Магично е някой да ти чете

Веднага се случват няколко неща… Усещаш например силата на думите. А и се сближаваш с …