Начало / Интервюта / Магично е някой да ти чете

Магично е някой да ти чете

Веднага се случват няколко неща… Усещаш например силата на думите. А и се сближаваш с останалите, които слушат.

Така описва Вилияна Мутафова атмосферата в Нощта на литературата. Точно Вилияна се грижи всичко да е наред. Организира доброволците, преценява качествата на отделните места, които ще се превърнат в сцена…

Ние пък се радваме, че и Хеликон по традиция е част от инициативата. На 9 май след 18 ч. ще се чете в общо 12 български града. Очарованието на Нощта на литературата ще се усеща и в книжарниците в Бургас, Добрич и Стара Загора. Росен Сеновски ще разтвори на пл. „Тройката“ край морето „Марко“ от Юси Адлер Улсен. В Града на липите ще е весело заради „Семейство Мейзга“. Валентина Добринчева пък ще ни пренесе в Чехия насред Добрич с „Бърненски разкази“ на Иржи Кратохвил. Но навсякъде ще е интересно. Вилияна ни доближава още малко до това, което предстои.

picture (5)

Нощта е чудесна инициатива и смятам, че никак не е трудно да привлече любителите на хубавото четиво. Мен ме спечели с чистото любопитство каква е атмосферата да слушаш текста в прочит от някой друг. Не бях ходила на литературни четения до онзи момент.

– Опишете Нощта на литературата с няколко изречения. В какво е магията й?

– Майска вечер, хубава книга и четене на глас. Е, гласът няма да е на някой близък, но пък ни сближава с другите, дошли да го слушат. Да обърнеш гръб на ежедневната рутина и да се пренесеш в различни светове и сюжети на всеки трийсет минути. Текстът е мостът, думите са магията.

– Има ли специална тема тазгодишното издание?

– Самото събитие не е тематично за всяка година. Основната му цел е да популяризира съвременни европейски автори, представяйки на слушателите кратки откъси от техни произведения.

– От какво се ръководеше подборът на гнездата за четене?

– Като цяло обичаме да избираме по-нестандартни места за четене – по-артистични, дори алтернативни. Първо се спираме на даден участък и след това започваме смело да търсим подходящи места или както ние ги наричаме – “читателски гнезда”. Миналата година сред по-необичайните ни решения беше стоматологичен център, а тази ще са студио за татуировки и център за здраве.

Нощта на литературата през различните години

На 9 май от 18 ч. до 22 ч. европейска преводна литература ще се чете в 12 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Текстовете са разнобразни и интересни, така че аудиторията на всяко един от изброените градове да се готви за нощ, изпълнена със словесна магия.

– Говорим повече за книгите, но всъщност Нощта събира много изкуства. Пак ли ще е така?

– Литературата всъщност е изкуство – от най-вълшебните за някои. Както минали години, така и тази сред читателските ни гнезда има галерии, а фонът често ще е съпроводен от музикален инструмент.

– Какво трябва да знае неподготвеният участник? Добре ли е да има план за обиколка на гнездата?

– Неподготвеният участник е добре да знае, че тази година местата, на които ще четем, са пространствено по-малки от други години. В доста гнезда ще можем да допуснем не повече от 20 души. Поради тази причина е добре предварително да погледнат онлайн картата на гнездата, както и информацията за книгите, за да могат да подготвят своя маршрут в зависимост от текстовете, които предпочитат да чуят. И двете неща са налични на страницата ни във фейсбук. Освен това, тъй като тази година в София ще четем от двете страни на бул. „Витоша“, ще е нужно повече време за придвижване между някои от гнездата. Предварителната подготовката ще е само в плюс за слушателите. Също така, както всяка година, ще имаме томбола на края на събитието и ще раздаваме награди. Тегленето ще се състои след последното четене в македонското читателско гнездо, мястото за социални иновации и предприемачество – Ahub (ул. „Христо Белчев“ 3).

Нощта и доброволците

Събитието вече 4 години поред ме среща с усмихнати и енергични млади хора, които активно участват в доброволчески инициативи. Тази година към доброволците в София ще се присъедини и една прекрасна дама от Варна, която през 2017-а е взела участие като доброволец в родния си град. Сега е решила да се включи в София. Нощ на литературата пътува из градовете, а с нея и доброволците.

– Имате ли фаворит – книга и съответно, събитие на Нощта…

– Фаворитът ми години наред винаги е било македонското гнездо – докосваща поезия под звуците на нежна китара. Остава безспорно такъв и за тазгодишното издание на Нощта. Въпреки това искрено се вълнувам, че тази година отново ще четем българска книга, защото не го правим всеки път – ако не се лъжа, през 2015 г. за последно. Откъс от “Остров Крах” на Ина Вълчанова ще се чете в гнездото на Европейската комисия в Клуб за социални игри “Каркасон” (ул. „Гладстон“ 30). Българско присъствие ще има и във френското гнездо (Къща за деца Casita, ул. “Цар Асен I” 37), в което ще се чете откъс от книга на Елица Георгиева, която е родена в София, но живее от 15 години в Париж. Не на последно място и определено не за пропускане, е испанското читателско гнездо, в което четец ще бъде неотразимата Рая Пеева, позната ни още от нашумелия български сериал „Скъпи наследници“.

pas

– Помните ли първата си книга?

– Не помня първата си детска книжка. Но помня книгата, която ме накара „зряло“ да обикна и ценя естетическата многоликост, динамика и наситеност на художествения текст. Книгата е финският народен епос – Калевала. Приказки за насъщното, за хляба и обичта, за труда и подвизите, за доблестта и хитрините на човека. Невероятно красив текст, който мечтая да чета свободно в оригинал на фински някой ден.

– Как решихте, че си струва да четете?

– Когато осъзнах, че един от водещите приоритети в живота ми е развитието, знанието – за себе си, за околните, за света, който ни заобикаля. В книгите човек съвсем естествено търси себе си и отговорите на своите собствени въпроси, пречупени през различни гледни точки и опит.

– А сега, като избирате книга, най-важното за вас е…

– Да провокира онова изначално сладкото нетърпение, което те кара да очакваш следващия път, когато отново ще разлистиш страниците.

– Имат ли аромат книгите? И на какво?

– Нови светове. Мечти.

– Кога оставяте една книга недочетена?

– Когато не успее да ме докосне, но понякога се случва и просто да не отговаря на емоционалното ми състояние в момента.

– Препрочитате ли?

– Всъщност рядко. Единствената книга, която досега препрочитах, е „Алиса в страната на чудесата“. Миналата година се сдобих с две тотално различни книги, към които просто искаш да се завръщаш отново и отново. Първата е “Когато искам да мълча” на Зорница Христова – кратка детска книга, в която изобщо не пише за много неща. Те са само нарисувани и просто се усещат. Втората – “Аскетика” на Никос Казандзакис – тя просто няма прочитане, няма един край.

– Ако напишете книга, тя ще се казва…

– Отвътре навън.

– Сега в ръцете/ на шкафчето/ в раницата ви е…

– Йога постелка.

Литературна среща на Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …