Начало / Автори / Безграничната Туве Янсон

Безграничната Туве Янсон

105 години от рождението на писателката

mum

 “Обичам границите – казва Туве Янсон. – Август е границата между лятото и есента – това е най – красивия месец, който знам.” И ние го обичаме, почти колкото творчеството на Туве Янсон. На 9 август стават  105 години от деня, в който се е родила.

Финландката  пише и рисува едновременно, в кръвта ѝ е, защото е родена в артистично семейство – бащата на Туве Янсон е скулптор, майка ѝ художник – илюстратор на комикси. Двамата са сред малцината шведско говорещи във Финландия, затова муминтроловете, героите с които Туве Янсон става известна, проговарят първо на шведски. Дундестите, бели създания, с малки уши и големи глави, сякаш направени от преспи сняг, имат свой живот в къща в Муминската долина –  символично убежище срещу заглъхващия ужас на Втората световна война. Туве Янсон ги измисля именно през 1945-а, като и до днес мумините се открояват в пейзажа на скандинавската литература.

Tove-Tuulikki-klovharun-1800-900-960x480

Самата авторка обаче предпочита да се крие. Зад детски алегории, или философски сюжети за зрели хора, но винаги описани чрез тихи безплътни състояния, подобни на утринна мъгла.

Далеч от врявата на деня, Туве Янсон си купува малък остров в Балтийско море близо до Финландия. Там прекарва и най-хубавите си години със своята любов Туулики Пиетила – графичен дизайнер и прототип на на Тоо Тики от книгата „Омагьосана зима“.

В края на 90-те  Туве прехвърля острова на държавата с условието къщата ѝ да стане музей, затова в наши дни много семейства се възползват от възможността децата им да се приближат максимално до литературата. И до семплата, но одухотворена реалност на Туве Янсон.

Думи за създателката на Муминтрол от Людмила Еленкова

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …