Начало / Читателски дневник / Когато готвачите станаха писатели. Пет книги от майсторите в занаята

Когато готвачите станаха писатели. Пет книги от майсторите в занаята

10 август е професионалният им празник

kitchen-4242394_1280

Кулинарното изкуство и то си има закрилник на небето. Това е свети Лаврентий – симпатичен старец, който навремето отговарял за църковните съкровища. Но по време на гонения срещу християните бил призован от императора да му предаде всичкото богатство. Лаврентий бил с характер и взел, че го раздал на бедните.

Сигурно точно заради това, че се погрижил за останалите, си го харесват и готвачите. Свети Лаврентий е техен символ на много места по света. За свой покровител го избират и пивоваритесъщо ресторантьорите. Нали на практика, един вид, всички те също се грижат по своя си начин за нас.

От 2005-а празникът навлезе и в България. Ако си имате любим готвач, поздравете го на 10 август – денят на св. Лаврентий.

Кулинарите и готвачите обаче постепенно се превърнаха в светски личности. Може да се каже, че готвенето напоследък се сдоби с философия. Затова и книгите, които сочим на празника на готвачите, са от майстори, които са харесвани и обичани. Просто симпатични.

ПЕТ КНИГИ ЗА ИЗКУСТВОТО ДА ГОТВИМ

ПЕТ КНИГИ ЗА ИЗКУСТВОТО ДА ГОТВИМ

215723_b

Ани Шакарян е например блогър, който постепенно събра много приятели. ВКУСНОТЕКАТА на Ани – така се казва блогът ѝ, се превърна и в приятна книга. В нея побира 111 рецепти, като освен традиционните, има и например раздел с арменски. Симпатична и забавна, Ани може да превърне готвенето и в наша страст.

217859_b

Илиан Илиев пък събира тежката артилерия сред нашите шеф майстори20 БЪЛГАРСКИ ТОП ГОТВАЧИ е като презентация по кулинарно майсторство – в книгата си личат имената на Андре Токев, Станислав Котев, Пламен Петров и още, и още… Безценното е, че можем да сравним подхода им, а също и жарта, с която влизат в кухнята.

213781_b

Елена Кръстева е изключение в нашата кулинарна разходка. Тя е по-скоро изследовател, който измъква най-доброто от архивите. Така се ражда нейната ИЗКУСТВОТО НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА КУХНЯ. В книгата е най-доброто от списанията, които четяли нашите пра-баби, но също така и менютата, приготвяни за самия Фердинанд. Ще е интересна и на съвременните готвачи!

166459_b

Бързаме да добавим още един блогър – Йоли или Йоланта Делибозова. За нея готвенето е като музиката – нали ненапразно е завършила Музикалната академия. За блога на Йоли казват, че е най-четеният, може би и заради многото ѝ телевизионни участие. Но е факт, че принципа на Йоли е чудесен: „Готви с усмивка, желание и въображение.” Затова и ВКУСНО С ЙОЛИ – нейната книга, е малък празник за всички, които обичат храната да им говори.

212614_b

И накрая един чужд майстор – най-вече на думите. Майкъл Полан надниква в кухнята по напълно различен начин, затова и вместо с рецепти, неговата ГОТВЕНЕТО е пълна с друго… Това е доказателство, че самата ни храна е алхимия, а всеки, който я приготвя – малък чудотворец. Храната съответно е представена в една много по-мащабна зависимост. Така че от „Готвенето” може да разберете много за собствените ни потребности, дори за бъдещето. При това разказът е увлекателен, четивен – пък и от книгата се огладнява :)

И Хеликон е приготвил нещо вкусно за празника на готвачите – вижте специалната подборка

Книгите разгърна Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …