Начало / Читателски дневник / Когато готвачите станаха писатели. Пет книги от майсторите в занаята

Когато готвачите станаха писатели. Пет книги от майсторите в занаята

10 август е професионалният им празник

kitchen-4242394_1280

Кулинарното изкуство и то си има закрилник на небето. Това е свети Лаврентий – симпатичен старец, който навремето отговарял за църковните съкровища. Но по време на гонения срещу християните бил призован от императора да му предаде всичкото богатство. Лаврентий бил с характер и взел, че го раздал на бедните.

Сигурно точно заради това, че се погрижил за останалите, си го харесват и готвачите. Свети Лаврентий е техен символ на много места по света. За свой покровител го избират и пивоваритесъщо ресторантьорите. Нали на практика, един вид, всички те също се грижат по своя си начин за нас.

От 2005-а празникът навлезе и в България. Ако си имате любим готвач, поздравете го на 10 август – денят на св. Лаврентий.

Кулинарите и готвачите обаче постепенно се превърнаха в светски личности. Може да се каже, че готвенето напоследък се сдоби с философия. Затова и книгите, които сочим на празника на готвачите, са от майстори, които са харесвани и обичани. Просто симпатични.

ПЕТ КНИГИ ЗА ИЗКУСТВОТО ДА ГОТВИМ

ПЕТ КНИГИ ЗА ИЗКУСТВОТО ДА ГОТВИМ

215723_b

Ани Шакарян е например блогър, който постепенно събра много приятели. ВКУСНОТЕКАТА на Ани – така се казва блогът ѝ, се превърна и в приятна книга. В нея побира 111 рецепти, като освен традиционните, има и например раздел с арменски. Симпатична и забавна, Ани може да превърне готвенето и в наша страст.

217859_b

Илиан Илиев пък събира тежката артилерия сред нашите шеф майстори20 БЪЛГАРСКИ ТОП ГОТВАЧИ е като презентация по кулинарно майсторство – в книгата си личат имената на Андре Токев, Станислав Котев, Пламен Петров и още, и още… Безценното е, че можем да сравним подхода им, а също и жарта, с която влизат в кухнята.

213781_b

Елена Кръстева е изключение в нашата кулинарна разходка. Тя е по-скоро изследовател, който измъква най-доброто от архивите. Така се ражда нейната ИЗКУСТВОТО НА СТАРАТА БЪЛГАРСКА КУХНЯ. В книгата е най-доброто от списанията, които четяли нашите пра-баби, но също така и менютата, приготвяни за самия Фердинанд. Ще е интересна и на съвременните готвачи!

166459_b

Бързаме да добавим още един блогър – Йоли или Йоланта Делибозова. За нея готвенето е като музиката – нали ненапразно е завършила Музикалната академия. За блога на Йоли казват, че е най-четеният, може би и заради многото ѝ телевизионни участие. Но е факт, че принципа на Йоли е чудесен: „Готви с усмивка, желание и въображение.” Затова и ВКУСНО С ЙОЛИ – нейната книга, е малък празник за всички, които обичат храната да им говори.

212614_b

И накрая един чужд майстор – най-вече на думите. Майкъл Полан надниква в кухнята по напълно различен начин, затова и вместо с рецепти, неговата ГОТВЕНЕТО е пълна с друго… Това е доказателство, че самата ни храна е алхимия, а всеки, който я приготвя – малък чудотворец. Храната съответно е представена в една много по-мащабна зависимост. Така че от „Готвенето” може да разберете много за собствените ни потребности, дори за бъдещето. При това разказът е увлекателен, четивен – пък и от книгата се огладнява :)

И Хеликон е приготвил нещо вкусно за празника на готвачите – вижте специалната подборка

Книгите разгърна Краси Проданов

Прочетете още

2025-02-25_07-51-32_577

„Затворникът“ събужда най-лошите ни фантазии

Обсебва ни като лош сън „Затворникът“ представлява напрегната история, която събужда страховете и комплексите ни …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...