Начало / Любопитно / Искате да живеете по-дълго? Четете доказано добри книги!

Искате да живеете по-дълго? Четете доказано добри книги!

Новините съкращават живота, а хубавият роман действа обратно
20190624_135810_cr

Запалените читатели се радват на по-дълъг живот – при това с доста години отгоре. Студията, представена от сп. Social Science & Medicine всъщност съдържа нещо още по-интересно… Новините и списанията с актуална тематика имат точно противоположното въздействие. Мултиплицирането на негативни новини потиска и депресира, което ни повлиява зле в дългосрочен план.

Резултатите са следствие от 12-годишно проучване. Условието обаче било да четеш книга поне три часа и половина седмично. Така се слага начало на два процеса, които спомагат за удължаване на живота. Авни Бавиши от Университета Йейл ги описва така: „Първият е т. нар. когнитивна ангажираност, която е предизвикана от задълбоченото четене. Тя позволява читателят да открива дълбоки смисли в прочетеното и да си задава въпроси за света „отвън”. Вторият процес е този на емпатията. Книгите спомагат за развиване на емоционална интелигентност и заедно с това намалят стреса и напрежението.

Учените дават и следния пример: хората на 65 и повече години прекарват средно 4,4 часа пред телевизора дневно. Ако пренасочат вниманието си към книгите, здравето им ще се подобри, а с това ще се увеличи и продължителността на техния живот.

В 87% от случаите, в които се забелязва благотворната промяна, хората са спрели вниманието си на книга, която е позната и известна с това, че се харесва на повечето си читатели. Това създава основание и за развиване на допълнителни социални контакти, казват пък вече психолозите. Доказано добрите книги са основание да превърнете четенето в трамплин към по-голяма промяна в живота. С това се освобождава положителен заряд, който се отразява положително и на физическо, и на психическо ниво.

Остава да кажем едно – доказано добрите книги са инструмент, който да ни помогне да освобождаваме достатъчно време именно за четене. Защото увличат и ни възпитават като читатели. А както става ясно, спомагат и да сме по-добре. А и не на последно място, те са признак на добър читателски вкус.

Lira.bg по материали от сп. Social Science & Medicine и интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

deca

До всяко дете стои хубава книга

Малкият човек има нужда да избере четивата си собственоръчно „А Йордан Йовков имате ли? – …

Един коментар

  1. Яна Павлова

    Мисля, че човек сам намира своите четива. Те се променят с годините. А четенето развива търпение, въображение, моделира личността и ни отваря към другите. Не помня кой бе казал – „няма по-голямо разделение на хората от „четящи“ – „нечетящи“, но потвърждение на тези думи получавам многократно. Дано все повече хора открият книгата, която да ги запали да четат ( Астрид Линдгрен – „ако един човек не чете, то той още не е открил книгата, която да го накара да чете“, приблизителен цитат). Пътешествайте към себе си и по света с книгите….