Начало / Любопитно / Искате да живеете по-дълго? Четете доказано добри книги!

Искате да живеете по-дълго? Четете доказано добри книги!

Новините съкращават живота, а хубавият роман действа обратно
20190624_135810_cr

Запалените читатели се радват на по-дълъг живот – при това с доста години отгоре. Студията, представена от сп. Social Science & Medicine всъщност съдържа нещо още по-интересно… Новините и списанията с актуална тематика имат точно противоположното въздействие. Мултиплицирането на негативни новини потиска и депресира, което ни повлиява зле в дългосрочен план.

Резултатите са следствие от 12-годишно проучване. Условието обаче било да четеш книга поне три часа и половина седмично. Така се слага начало на два процеса, които спомагат за удължаване на живота. Авни Бавиши от Университета Йейл ги описва така: „Първият е т. нар. когнитивна ангажираност, която е предизвикана от задълбоченото четене. Тя позволява читателят да открива дълбоки смисли в прочетеното и да си задава въпроси за света „отвън”. Вторият процес е този на емпатията. Книгите спомагат за развиване на емоционална интелигентност и заедно с това намалят стреса и напрежението.

Учените дават и следния пример: хората на 65 и повече години прекарват средно 4,4 часа пред телевизора дневно. Ако пренасочат вниманието си към книгите, здравето им ще се подобри, а с това ще се увеличи и продължителността на техния живот.

В 87% от случаите, в които се забелязва благотворната промяна, хората са спрели вниманието си на книга, която е позната и известна с това, че се харесва на повечето си читатели. Това създава основание и за развиване на допълнителни социални контакти, казват пък вече психолозите. Доказано добрите книги са основание да превърнете четенето в трамплин към по-голяма промяна в живота. С това се освобождава положителен заряд, който се отразява положително и на физическо, и на психическо ниво.

Остава да кажем едно – доказано добрите книги са инструмент, който да ни помогне да освобождаваме достатъчно време именно за четене. Защото увличат и ни възпитават като читатели. А както става ясно, спомагат и да сме по-добре. А и не на последно място, те са признак на добър читателски вкус.

Lira.bg по материали от сп. Social Science & Medicine и интернет

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …

Един коментар

  1. Яна Павлова

    Мисля, че човек сам намира своите четива. Те се променят с годините. А четенето развива търпение, въображение, моделира личността и ни отваря към другите. Не помня кой бе казал – „няма по-голямо разделение на хората от „четящи“ – „нечетящи“, но потвърждение на тези думи получавам многократно. Дано все повече хора открият книгата, която да ги запали да четат ( Астрид Линдгрен – „ако един човек не чете, то той още не е открил книгата, която да го накара да чете“, приблизителен цитат). Пътешествайте към себе си и по света с книгите….