Начало / Читатели / По-умни наесен. Шест книги за четене с децата през лятото

По-умни наесен. Шест книги за четене с децата през лятото

До една им помагат да развият добри навици и да израснат
Blog-Library-Home-800x600

Подбрахме специално заглавия, които да са от помощ на малчуганите. Без да забравяме, че е хубаво да са майсторски написани, а също и да са забавни.

Четенето заедно с малкия човек прилича на истински откровено споделяне. Това са миговете, които го формират и зареждат. Само вмъкнете тези специални моменти насред другото – във вашето лятно пътешествие или пък във времето, прекарано на морския бряг. Всякакви идеи да ги заинтригувате са добре дошли.

За много от децата, от друга страна, лятото е буквално празен период. Това е груба грешка, защото изведнъж и съзнанието им се превръща в празен лист. По-добре да трупате в тях малки съкровища, да посявате семена, които ще израснат наесен. Книгите са чудесно средство да го направим!

  1. Добро отношение към животните: „Бездомният Костас”

218785_b

Най-успешният напоследък гръцки писател обръща ролите – вместо хората да си гледат куче, в „Бездомният Костас” е точно обратното. Милата история подсказва, че четирикраките също имат чувства. Книжката учи децата на отговорност – и е особено полезна за периода, в който на всяка цена искат домашен любимец. Хубави са и илюстрациите на Емилия Контеу. Самият автор – Макис Цитас, е израснал сред животни – кучета, котки, кокошки, имал е дори костенурка. Затова и знае коя струна в детската душа да натисне в една толкова деликатна тема.

  1. Полезни навици: „Дори чудовищата си мият зъбките”

217987_b

Джесика Мартинело и Грегъри Мабир създават история, в която всякакви забавни създания разсмиват децата, пък и ги учат защо е от такова значение да си имат собствена четка за зъби – и по-важното, да я използват редовно! Едно малко момиченце среща в банята чудовище – и не иска да си измие зъбите! Но пред мама и татко такива не минават. Обаче какво ли ще се случи, ако чудовището е истинско…

  1. Опознавателна: „Магически свят: Животните в природата”

210132_b

Чудесна е точно за лятото, защото предлага и четене, и голяма доза забавление. Изданието се предлага с лента с три цветни филтъра, които позволяват на малкия читател тутакси да се озове в магическия свят на дивата природата. Така че за разлика от останалите издания, тук ролята на родителя е сведена до минимум. И все пак е хубаво да подкрепите видяното в книжката с хубав разговор по темата.

  1. Култивираща вкусове: „Тина и оркестърът”

218593_b

Много е важно детето да среща качествени носители на култура още от малко. Така вкусовете му лека-полека адаптират сложни и трудни неща като, да речем, класическата музика. „Тина и оркестърът” е безценна в това отношение. Марко Зимса създава мил и лесен за възприемане сюжет – дете получава като подарък за рождения ден възможност да присъства на репетиция на оркестър. Всеки инструмент обаче може да издава звук като някое животно. Допълнителен ефект има и дискът, придружаващ книжката. Точно в него са включени и пиеси, та слухът на детето да започне да различава отсега отделните инструменти.

  1. Развиваща чувство за хумор: „Викингите идват”

214806_b

В създаденото от Маури Кунас има и достатъчно история, но наред с това важна роля в написаното играе и хуморът. Смехът е особено важен, като говорим за деца. Тялото на малкия човек вибрира от смях, той излиза буквално отвсякъде. А историята за викингите позволява смехът да се превърне и в инструмент на ума. Защото така се развива и интелекта на детето. А иначе досущ като в стара сага Маури Кунас ни води при викингите – и идва времето да се запознаем с Гунар от Овнешкия фиорд и Ягодка, която мучала от носталгия по дома.

  1. Образователна: „Умножение без уморение”

215169_b

Съвсем накрая, ето нещо, което може да изпревари или пък да допълни учебния процес. „Умножение без уморение” изпълнява всички условия да е хубава – и изглежда красива, и е умело поднесена. Математиката в нея се е превърнала в игра. Заслугата е на тандема Зорница ХристоваМиглена Папазова. Чрез забавни трикове и илюстрации на място те доближават важната цел – и смятането изведнъж се превръща в игра. Точно затова „Умножение без уморение” демонстрира главната ни идея. Като четем с децата, им даваме възможност да разбират света по най-хубавия начин – чрез любознателността си.

Шестте книжки подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

14fcbd5c22913171caec8a64a43bac8bj

Франсоаз Саган: „Пиша инстинктивно, както живея и дишам”

На 21 юни 2020-а се навършват 85 години от рождението ѝ Френската писателка е уникална …