Начало / Читатели / По-умни наесен. Шест книги за четене с децата през лятото

По-умни наесен. Шест книги за четене с децата през лятото

До една им помагат да развият добри навици и да израснат
Blog-Library-Home-800x600

Подбрахме специално заглавия, които да са от помощ на малчуганите. Без да забравяме, че е хубаво да са майсторски написани, а също и да са забавни.

Четенето заедно с малкия човек прилича на истински откровено споделяне. Това са миговете, които го формират и зареждат. Само вмъкнете тези специални моменти насред другото – във вашето лятно пътешествие или пък във времето, прекарано на морския бряг. Всякакви идеи да ги заинтригувате са добре дошли.

За много от децата, от друга страна, лятото е буквално празен период. Това е груба грешка, защото изведнъж и съзнанието им се превръща в празен лист. По-добре да трупате в тях малки съкровища, да посявате семена, които ще израснат наесен. Книгите са чудесно средство да го направим!

  1. Добро отношение към животните: „Бездомният Костас”

218785_b

Най-успешният напоследък гръцки писател обръща ролите – вместо хората да си гледат куче, в „Бездомният Костас” е точно обратното. Милата история подсказва, че четирикраките също имат чувства. Книжката учи децата на отговорност – и е особено полезна за периода, в който на всяка цена искат домашен любимец. Хубави са и илюстрациите на Емилия Контеу. Самият автор – Макис Цитас, е израснал сред животни – кучета, котки, кокошки, имал е дори костенурка. Затова и знае коя струна в детската душа да натисне в една толкова деликатна тема.

  1. Полезни навици: „Дори чудовищата си мият зъбките”

217987_b

Джесика Мартинело и Грегъри Мабир създават история, в която всякакви забавни създания разсмиват децата, пък и ги учат защо е от такова значение да си имат собствена четка за зъби – и по-важното, да я използват редовно! Едно малко момиченце среща в банята чудовище – и не иска да си измие зъбите! Но пред мама и татко такива не минават. Обаче какво ли ще се случи, ако чудовището е истинско…

  1. Опознавателна: „Магически свят: Животните в природата”

210132_b

Чудесна е точно за лятото, защото предлага и четене, и голяма доза забавление. Изданието се предлага с лента с три цветни филтъра, които позволяват на малкия читател тутакси да се озове в магическия свят на дивата природата. Така че за разлика от останалите издания, тук ролята на родителя е сведена до минимум. И все пак е хубаво да подкрепите видяното в книжката с хубав разговор по темата.

  1. Култивираща вкусове: „Тина и оркестърът”

218593_b

Много е важно детето да среща качествени носители на култура още от малко. Така вкусовете му лека-полека адаптират сложни и трудни неща като, да речем, класическата музика. „Тина и оркестърът” е безценна в това отношение. Марко Зимса създава мил и лесен за възприемане сюжет – дете получава като подарък за рождения ден възможност да присъства на репетиция на оркестър. Всеки инструмент обаче може да издава звук като някое животно. Допълнителен ефект има и дискът, придружаващ книжката. Точно в него са включени и пиеси, та слухът на детето да започне да различава отсега отделните инструменти.

  1. Развиваща чувство за хумор: „Викингите идват”

214806_b

В създаденото от Маури Кунас има и достатъчно история, но наред с това важна роля в написаното играе и хуморът. Смехът е особено важен, като говорим за деца. Тялото на малкия човек вибрира от смях, той излиза буквално отвсякъде. А историята за викингите позволява смехът да се превърне и в инструмент на ума. Защото така се развива и интелекта на детето. А иначе досущ като в стара сага Маури Кунас ни води при викингите – и идва времето да се запознаем с Гунар от Овнешкия фиорд и Ягодка, която мучала от носталгия по дома.

  1. Образователна: „Умножение без уморение”

215169_b

Съвсем накрая, ето нещо, което може да изпревари или пък да допълни учебния процес. „Умножение без уморение” изпълнява всички условия да е хубава – и изглежда красива, и е умело поднесена. Математиката в нея се е превърнала в игра. Заслугата е на тандема Зорница ХристоваМиглена Папазова. Чрез забавни трикове и илюстрации на място те доближават важната цел – и смятането изведнъж се превръща в игра. Точно затова „Умножение без уморение” демонстрира главната ни идея. Като четем с децата, им даваме възможност да разбират света по най-хубавия начин – чрез любознателността си.

Шестте книжки подбра Краси Проданов

Прочетете още

Toto3

Незадължително четене: Тото е пръв приятел за ваканцията

Децата заслужават своите хубави мигове през лятото Немирният и палав герой е пример за непослушание… …