Начало / Автори / Само 160 години? Елементарно, Уотсън!

Само 160 години? Елементарно, Уотсън!

Отбелязваме точно толкова от рождението на сър Артър Игнейшъс Конан Дойл
b7f215b0ad8483eec0397fcb8a79209e0006eaf2

Създателят на Шерлок Холмс и доктор Уотсън е шотландец по произход, благородник по титла и окултист по душа. Той  е роден на 22 май 1859 г. в Единбург, град, който освен че е пълен с призрачни замъци, до днес приютява куп артистични фестивали. И отдавна е дал на света много велики писатели – Робърт Луис Стивънсън, Уолтър Скот, Джеймс Матю Бари, Робърт Бърнс

Шотландците са прочути със своите полички на червено каре, черния хумор, пронизителни гайди, меко уиски и дебело твърдоглавие. В този ред на мисли дълго бихме могли да изброяваме, защото важна е почвата, захранила с толкова виталност една малка страна.

Артър Конан Дойл наследил любовта към литературата от своята майка, а образование получил в училище, извадено като от готически роман – сред мрачни кули и високи стени, докато не постъпил в йезуитски колеж. В духа на Викторианската епоха също изучавал ботаника в Кралската ботаническа градина, после следвал медицина във Виена и се дипломирал като офталмолог. Артър Конан Дойл дори бил лекар на китоловен кораб, откъдето дошла страстта му към мистерии, свързани с кораби-фантоми. Отначало писателят кръстил и Шерлок Холмс на такъв кораб – „Шерингфорд  Хоуп“. Трудно е да се произнесе, камо ли да го запомни някой! За щастие кариерата на очен лекар за Конан Дойл приключила поради липса на пациенти. Тук в типичен шотландски стил ще кажем – добре, че му е останало доверието в незримото. Защото този педантичен английски джентълмен до края на живота си виждал феи и твърдял, че те съществуват.

Все пак Шерлок Холмс получил своето име, а с него завинаги си запазил място в световната литература. То се оказало находчива комбинация от фамилията на цигуларя Алфред Шерлок и юриста Оливър Холмс. Характерът на знаменития герой, мълви легендата, представлявал смесица от черти на хора, от които Артър Конан Дойл се възхищавал от университета – преподавателя му Джоузеф Бел заедно с физика Ръдърфорд плюс един бивш престъпник и  шеф на френската полиция.

Звездата на Шерлок Холмс изгряла по Коледа през 1887-а в „Етюд в червено“, но образът му се наложил четири години по-късно благодарение на подлистник на списание. Популярността му добила такива мащаби, че когато авторът решил да го „убие“ в разказа „Последен случай“, пред  дома си заварил тълпа от гневни почитатели.

За разлика от своя герой, Артър Конан Дойл често бил обект на присмех, особено заради увлеченията по спиритизма. Тази негова мания станала причина книгите му в началото на XX в. да бъдат забранени в Съветския съюз, или да се скара с илюзиониста Хари Худини, с когото иначе поддържал близко приятелство.

Днес можем да погледнем с други очи както на Шерлок Холмс, така и на създателя му. Четенето на мисли, визуализацията и дедуктивните загадки са част от нашето ускорено всекидневие,  към което Артър Конан Дойл е вървял бавно, но чувствал с цялата мощ на своето въображение. И репликата „Елементарно, Уотсън!“ не е просто финал за колорит на някакъв сюжет, тя е зов за простотата на разума, който може да върши и добро и зло, стига да се напънем малко да го разгадаем.

Artur8

Съвсем скоро Хеликон ще ни предложи две разкошни за четене издания – с аромат на Артър Конан Дойл и Шерлок Холмс. Защото добрите криминалета винаги си заслужават

За писателя и най-известния му герой: Людмила Еленкова

Прочетете още

Haruki Murakami at the Edinburgh international books festival in August.

Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Всяка негова книга е събитие Роден е на 12 януари 1949 г. Любопитен факт е, …