На фокус
Начало / България / Четящ човек е новият символ на Бургас

Четящ човек е новият символ на Бургас

Скулптурата, създадена от Георги Андонов, е точно пред входа на Хеликон

61010172_2163165017308601_7630064716227805184_n

Виж колко интересно, чуваме първо по-възрастната жена. Това дали е Христос, пита другата. А защо е в книга, колебае се спътничката ѝ. Двете правят несигурна крачка към интригуващата пластика, но като виждат купчината книги в основата ѝ, май се стряскат и отстъпват.

Въпреки това само час по-късно книгите почти са свършили. Георги Андонов пък – създателят на тази композиция и автор на идеята за пърформанса, е застанал дискретно отстрани. За да реализира идеята на пожелалите анонимност поръчители, му трябват няколко месеца. В главата си имал точно тези две думи – Четящият човек.

Резултатът тепърва ще се осмисля от бургазлии и всички, които попаднат през лятото на „Тройката“ – централния бургаски площад. Но е факт, че в навечерието на 24 май у нас се роди като че ли за първи път истински траен артефакт, определящ четенето като творчески импулс и изкуство. Сам творецът споделя, че създава композицията с мисълта тя да остане за години и поколения напред. Официалното откриване сигурно ще е през лятото, но Четящият човек оживя с тази първа акция през май. И изглежда, бързо ще натрупа приятели – сам Георги Андонов застана пред нас с цял лист версии за това, което е създал. Записал ги от случайно преминаващите. Според него – доказателство, че сътвореното е успешно. Но ето какво казва лично той…

60943938_2348881858722169_6926769078547775488_n

– Каква символика крие фигурата?

– Ето ги мненията, които съм записал… Моята идея беше това да е Четящият човек, но асоциациите на хората наистина впечатляват. Например човек, който черпи сили от земята чрез ръцете, слизащи надолу. Също портал, телепорт, чекпойнт на летище… Или това: Книгата е прозорец! Чух, че е танцьор преди реверанса си към публиката. Също Витрувианският човек на Да Винчи. Или Христос… Още гимнастик и дори безполов четящ човек

– А каква е всъщност първоначалната ви идея?

– Знаете ли, когато някой дойде при мен да ме пита какво съм искал да кажа с някоя картина… не искам нищо да кажа, искам вие да го тълкувате! Самият факт, че се раждат толкова много предположения, ми е достатъчен.

– Случаен човек подхвърли, че може би това е рамка за селфи…

– Да, ако искате, може и това… Една баба ме пита кой е този другар. И аз ѝ казах, че това е Антихристът и папата ми го е поръчал.

– Обикновено такива скулптури са на деца и в тях има един романтизъм, един наивитет – а вашата творба е изпълнена с пространство, тя отдалечава и приближава към книгата едновременно.

– Исках да се дистанцирам от това да създам илюстрация. Навсякъде в Бургас виждаме илюстрации. Когато говорим за сериозно изкуство, трябва да има естетика. Дори Альошата (паметникът на централния бургаски площад, б. а.) е илюстрация. Самият факт, че има тълкувания, е доказателство за наличието на концепция.

– А има ли някъде, в някое ъгълче на съзнанието ви, литературен герой, който мъъъничко се е запечатал в скулптурата?

– Не. По-скоро, като го отлях, ми напомни един филмов герой, но нещата се наслагват – в паметта влизат всички емоции, книги и когато нещо ти потрябва, то се появява. За мен това е продукт на услужливата памет, натрупвана в годините, и така се роди този образ.

– В основата сега стоят книги. Каква е идеята?

– Идеята беше да стане нещо като пърформанс, да провокираме хората да си вземат книга безплатно.

– Какво е Четящият човек, къде се вписва в начина ни живот и какво му дължим?

– За мен Четящият човек е просветление, светлина, познание. Само четящ човек може да е полезен на обществото ни. Това е посланието. Приемете го като символ.

Автора! Автора!

Автора! Автора!

60626351_326396284711427_5471215820258410496_n

Георги Андонов завършва Националната художествена академия през 1990 г. Работи в страни като САЩ, Ливан, ОАЕ и др. Работата му на художник се цени от Лондон до Истанбул и от Лос Анджелис до Бейрут. От 2007 г. живее в Бургас, като е известен с доброто си отношение към благотворителни и обществени каузи.

С Георги Андонов край Четящия човек поговори Краси Проданов
Снимки Александра Ганчева

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

installation-countryside-the-future-srgm-2020

Музеят Гугенхайм пусна безплатно албуми с изкуство

Повече от 200 книги могат да се свалят онлайн Заглавията връщат назад във времето чак …