Начало / Свят / Джаз свързва света ни днес

Джаз свързва света ни днес

30 април е неговият ден според календара на ЮНЕСКО

Photo by Lois Greenfield

Празникът се отбелязва има-няма десетина години, но вече е популярен почти навсякъде по света. И сега, през 2019-а, ще има специални събития в цели 190 страни. Световната джаз столица ще е Мелбърн. Като част от специалната програма винаги има един забележителен концерт. Този път той ще се състои именно във втория по големина австралийски град.

Водещата фигура на тържествата на брега на реката в Мелбърн ще е Хърби Хенкок. Пианист и композитор, той притежава десетки награди за музиката, която твори. 79-годишният джазмен е и нещо като посланик на ЮНЕСКО за джаза. Негова ще е честта да открие концерта в Мелбърн, който между другото ще се предава и онлайн.

Интересното е, че заради Деня на джаза радиостанции по цял свят зазвучават в един общ тон. В световната инициатива се включва и онлайн програмата на радио Хеликон. Музикалният продуцент на медията Стефан Германов, познат напоследък и заради участието си в групата Lemon Box, е подбрал много джаз за програмата през следващите часове. Така че денят ще е с много специални ритми. А пожеланието ни е едно… Нека ви е джази днес!

Лира.бг по материали от радио Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Chris Hammer - © Mike Bowers

Крис Хамър: Журналистиката ме научи, че вдъхновението идва с писане

Горещ роман от един бивш военен кореспондент Представяме ви психологическия трилър „Сурова пустош“. Действието се развива в Австралия, …